En av Israels största och mest erkända författare kommer till Göteborg i slutet av februari. Göteborgs stad och Göteborgs universitet står för arrangemangen, där temat blir hur man bekämpar fanatism - en fråga som djupt engagerar fredsaktivisten Oz.

Amos Oz essäbok ”Så botar man en fanatiker” blev startskottet för den svenska stiftelsen Teskedsorden. Genom Teskedsorden har flera hundra tusen svenska ungdomar i gymnasiets andraklasser fått ta del av författarens tankar kring fanatism. Hur den leder till onda handlingar och vad man kan göra för att förstå och bekämpa den.

Stort seminarium i universitetsaulan

– Författarens besök kan förhoppningsvis bli en stimulans för elever och lärare som jobbat med boken och kan även sporra att jobba med den, säger Lennart Engström från Göteborgs Stad Levande historia som tagit initiativet till att få hit Oz.

Två olika seminarier kommer att hållas för särskilt inbjudna gäster från framförallt Göteborgs universitet och Göteborgs Stad. Ett stort den 25:e februari i universitetets aula med fokus på lärare och elever och ett mindre dagen innan på Jonsereds herrgård, universitetets mötesscen för gränsöverskridande kunskapsutbyte. Båda kommer att ledas av Ingrid Elam, före detta kulturchef på Göteborgs-Posten, numera dekan på Malmö Högskola.

”Initiativet är fantastiskt”

Arrangemangen har kommit till genom ett samarbete mellan Göteborgs Stad, universitetet och Teskedsorden. Camilla Nagler är ledamot i stiftelsen och Amos Oz förläggare i Sverige sedan tjugo år tillbaka.

– Jag tycker det här initiativet är fantastiskt. Det kan hjälpa till att sprida teskedsordens budskap som känns oerhört aktuellt, inte minst just nu, säger hon.

Propagerar för eldupphör

Amos Oz är en författare som är mycket engagerad i debatten. Han skriver regelbundet för tidningar om politik, litteratur och fred, både i Israel och utomlands. Även om han är en ivrig fredsförespråkare försvarar han också Israels rätt till självförsvar.

Före kriget mot Hamas i Gaza skrev han på ett upprop för att göra något åt Hamas raketbeskjutning, men när kriget väl startat började han ganska snart propagera för eldupphör.

Vid seminariet i universitetsaulan kommer elever som arbetat med boken att erbjudas plats längst fram och det pedagogiska arbetet med ”Så botar man en fanatiker” kommer stå i centrum.

Samtalet på Jonsereds Herrgård kommer att ha ungefär tjugofem speciellt inbjudna varav några är Anneli Rogeman, Teskedsordens ordförande, Lennart Weibull, prorektor vid universitetet och kommunalrådet Ann Lundgren.

Ny bok i februari

– Vi är mycket nöjda att vi kan genomföra den här insatsen i samverkan med Teskedsorden och Göteborgs universitet, säger Lennart Engström som menar att utan samarbetet hade Amos Oz besök aldrig varit möjligt.

Efter besöket i Göteborg åker författaren vidare till Stockholm där en mängd intervjuer väntar, då besöket samanfaller med utgivningen av hans senaste bok ”Rim på liv och död”.

Läs också:
Bo Pellnäs mötte fanatismen på Balkan [2009-01-14]
Vardagsnära diskussion om fanatism bland Burgårdselever [2009-01-14]
Tankar om fanatism engagerade Polhemselever
[2009-01-14]