Jerzy Lipchytz och hans hustru Teodora överlevde båda förintelsen tack vare sin obändiga livsvilja. Journalisten Monica Hirsch har dokumenterat deras gripande livsöden i två reportage i nättidningen Vårt Göteborg. Berättelserna har nu också blivit en bok som ska delas ut till elever i Göteborgs skolor.

– Vi hade en tanke om att vi borde dokumentera några av överlevarna som fortfarande var i livet, säger Lennart Engström, som ansvarar för Levande Historia i Göteborgs Stad.

– Och precis i sista rappet har vi lyckats fånga upp några röster!

Berör både nazismen och kommunismen

Artiklarna om Jerzys och Teodora Lichytz ingår i en serie som publicerats i nättidningen Vårt Göteborg för Levande Historia i Göteborgs Stad.

Jerzys berättelse ”Bara dom inte dödar mig” finns sedan tidigare också som film.

– Deras berättelser har en poäng i och med att de berör både nazismens och kommunismens brott, och det är förstås också en poäng i att de har bott här i Göteborg i över 30 år, säger Lennart Engström.

Fler bilder och fakta om förintelsen

Historikern Ingrid Lomfors, föreståndare vid Grundtvig institutet vid Göteborgs universitet, och Monica Hirsch själv har skrivit varsitt förord till den nyutgivna boken.

– Texterna har jag sedan bearbetat en aning. Det har varit jätteviktigt för mig att försiktigt bearbeta Jerzys och Teodoras sätt att berätta och bevara det så att man känner att det fortfarande är de, säger Monica Hirsch.

Boken har också kompletterats med bland annat fler bilder ur Jerzys och Teodoras privata fotoalbum, historiska arkivbilder och en del fakta om förintelsen.

Under bokmässan, som inleddes på torsdagen, presenteras boken i Judiska församlingens monter.

Boken ska delas ut till gymnasieelever och niondeklassare i Göteborg. Lärare kommer att kunna beställa boken kostnadsfritt via Levande Historia.

Fotnot:
Teodora Lipchytz avled i vintras efter en kort tids sjukdom, dagen efter att hon fått sin livsberättelse uppläst för sig av sonen Henryk.
Jerzy Lypchytz är i dag 91 år gammal och fortfarande vid god vigör, bland annat har han nyligen besökt sitt gamla hemland Polen.