Tortyr, tvångsarbete och vidriga fångläger. Nionde- klassarna på Skälltorpsskolan i Backa fick på torsdagen höra ett skakande vittnesmål från en av de få personer i Sverige som överlevt Stalins tvångsarbetsläger i Sovjetunionen.

Han heter Francesco Kovacs och var bara 16 år, ungefär lika gammal som eleverna i Skälltorpsskolan, när han 1945 greps av ryska soldater i sitt hem i Ungern och fördes iväg med bakbundna händer.

Berättar på flera skolor

Francesco Kovacs och hans bror hade varit med i en underjordisk partisangrupp för ett fritt Ungern under andra världskriget. Men ryssarna misstänkte att han hade arbetat för USA:s räkning och dömde honom till tio års straffarbete. Han satt i tre olika läger i den så kallade Gulagarkipelagen i Sibirien under ohyggliga förhållanden. Han drabbades av svår dysenteri, men lyckades överleva genom att elda björkved och äta kolet.

Först efter Stalins död 1953 kunde Kovacs och hans medfångar skönja slutet på mardrömmen. Han och 17 andra fångar, de enda överlevande i Rybinsk-lägret, släpptes fria 1954. Då hade Kovacs suttit nio år i fångläger. Via Wien kom han till Sverige, dit hans bror flyttat.

Av rädsla för kommunistregimens ”långa armar” vågade Kovacs inte berätta om sina upplevelser förrän Sovjetunionen fallit samman.

Nu reser den 76-årige Kovacs runt i skolor och berättar om Stalinlägrens fasor. Tidigare i veckan var han på Brunnsboskolan och nu alltså på Skälltorpsskolan, som för fjärde året i rad ordnar en temadag för demokrati och mot rasism.

Avhoppad nazist

– Vi måste vaccinera våra elever mot både kommunism och nazism, säger SO-läraren Suzanne Angelmo.

Hon tog intitiativ till temadagarna efter att ha upplevt en uppslitande strid kring en elevs nazistsymboler på en skola i Skara där hon arbetade tidigare.

– Vårterminen i nian kan vara sista chansen för oss lärare att ge eleverna den här historiskt viktiga värdegrunden, för sedan går många vidare till yrkesprogrammen, där de inte läser någon historia, säger Suzanne Angelmo.

Sammanlagt 200 elever och lärare från Skälltorpsskolan, som samlades i Backa kulturhus, fick också höra en före detta nazist berätta om sitt liv och varför han hoppade av rörelsen.

Författaren och journalisten Eva Dahlgren var också med och föreläste om sin bok ”Farfar var rasbiolog”. Hon talade varför hon skrivit boken, om rasbiologins idéer och om rasbiologin kan vara en aktuell fråga idag.