Ungdomar berättar om besök på koncentrationsläger. Den 27 januari är det 75 år sedan befrielsen av Auschwitz. Då öppnades världens ögon på riktigt för andra världskrigets fasor. Den internationella minnesdagen för förintelsens offer högtidlighålls i Göteborg med manifestationen "Samling för demokrati".

George Braun från judiska församlingen är moderator under Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Linnea Nordling och Filiph Sööder går båda två i nian på Trulsegårdsskolan i Torslanda. Med utgångspunkt i andra världskriget och förintelsen har de tillsammans med ytterligare 22 ungdomar från närliggande skolor deltagit i 2019 års Toleransprojekt.

Med temadagar som utgår från verkliga berättelser från förintelsen och besök på bland annat koncentrationsläger i Polen ska projektet hjälpa ungdomar att bli starkare i sina värderingar för att på ett bättre sätt kunna ta avstånd från extremism och främlingsfientlighet.

– Att vara med i Toleransen har förändrat min uppfattning om mänskligheten generellt. Jag har fått delta i samtal och besökt platser som jag nästan inte trodde fanns. När vi besökte koncentrationslägren och nästan kunde ta på allt ont som hänt, kände jag att jag växte som människa, säger Filiph Sööder och Linnea Nordling fyller i:

– Det har varit så bra, men riktigt jobbigt bitvis. När vi stod vi en grav där 800 barn mellan 0 och 10 år låg begravda var det som att något trillade ner. Vi får inte låta detta hända igen.

Sprida sina erfarenheter till andra
Manifestationen ”Samling för demokrati” arrangeras varje år. Omkring 300 personer brukar komma och lyssna till talare som författaren Elisabeth Åsbrink, kultur- och demokratiminister Amanda Lind samt Linnea och Filiph.

– Det ska bli spännande och det känns viktigt att få vara med och berätta om vår upplevelse, säger Linnea.

Bakom Manifestation för demokrati står Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Judiska församlingen i Göteborg, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer. Moderator är George Braun från Judiska församlingen. Han säger, precis som Linnea och Filiph att det är viktigt för vårt samhälle att berätta om historien och lära av den.

– Behovet av att uppmärksamma förintelsen blir nästan större och större för varje år. Det finns så många starka krafter i samhället som sprider sina gifter i olika sammanhang. Det måste vi motverka.

Kunskap är vägen framåt
George Braun konstaterar att det gäller att ha en vaksamhet för när människor börjar separeras i grupper som ställs mot varandra.

– Så snart man börjar söka syndabockar är man ute på hal is tror jag, säger George som menar att skolan har en viktig roll i att sprida kunskap och kritiskt tänkande till eleverna. Först då får de verktyg som kan mota de negativa krafterna.

Linnea är inne på samma spår:

– Det blir lite som att vi drar en skyddsfilt över ungdomarna. Som att man tänker att ”om vi sopar det hemska under mattan så händer det nog inte igen”. Men det är ju precis tvärt om. Jag tycker att alla borde lära sig mer om andra världskriget i skolan.