Berättelser från verkligheten. De kom på 60-talet från Jugoslavien, Italien och Finland för att jobba på varven, SKF och Volvo. Idag är de pensionärer och nu kommer boken om deras livsöden, eller åtminstone 15 av dem.

– Vi ser det som en kulturgärning att dokumentera de här fantastiska historierna, säger Peter Ohlsson, projektledare på ABF.

– Arbetskraftsinvandrarna har varit med och byggt vårt välstånd, de är en viktig del av Göteborgs moderna historia.

”Vi kom för en tid – stannade hela livet”, heter boken som ges ut av ABF i Göteborg. Här berättar tio män och fem kvinnor, alla européer, om hur de bröt upp från sitt land, hemmet, familjen och vännerna för att på olika vägar hamna på den svenska västkusten.

Landshövdingen mötte på Torslanda
– En intressant och spännande läsning, som föder många reflektioner, till exempel hur landshövding och blåsorkester kunde stå och välkomna på Torslanda flygplats, sedan var det chartrad buss till bostäderna nära SKF och så börja jobba på måndag, säger Peter Ohlsson.

– Idag har vi satt upp rena nålsögat för flyktingar och andra som vill komma in i Sverige, med rigorösa krav på papper. Nu chartrar vi flygplan för att köra folk tillbaka till Irak och andra länder.

Boken levererades från tryckeriet på måndagen och ska presenteras på lördag i den serbiska föreningen Sindjelics lokaler på Brahegatan, i samband med att SIOS, paraplyorganisationen för etniska föreningar, firar tioårsjubileum.

Eldsjälar för förståelse
– Normalt producerar ABF mest kurslitteratur. Den här boken kanske inte kommer att ligga till grund för så många studiecirklar, men vi vill göra den här kulturgärningen. Och så vill vi lyfta fram ett antal eldsjälar som betytt mycket för att skapa förståelse mellan folkgrupper i stan, säger Peter Ohlsson.

Frilansjournalisten Stefan Larsson har intervjuat de 15 personerna, tio män och fem kvinnor, medan fotografen Elsa Leth står för bilderna. Boken, som är på nästan 200 sidor, kommer att kunna köpas på ABF i Folkets hus, för 100 kr.

Boken ges ut med stöd av LO, IF Metall, regionala SIOS, Idrotts- och föreningsförvaltningen samt Levande historia i Göteborg.

6DE_8.jpg

Jadwiga Malloco lämnade Polen 1973 för ett liv i Sverige. Foto: Elsa Leth