Abraham Frischer, en av de få överlevande från de tyska koncentrationslägren ger i en nyinspelad film den nazistiska terrorn ett verkligt ansikte. Den snart 80 årige Abraham Frischer, som är bosatt i Göteborg, besöker tillsamman med elever från Ingrid Segerstedts gymnasium Auschwisch/Bireknau. Där återupplever han inför ungdomarna de hemska fasor och den smärta som en gång var hans verklighet. Filmen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stad och kommer att presenteras på söndag den 27 januari i samband med Samling för demokrati och Filmfestivalen.

Vid ett besök i koncentrationslägren i Polen får vi följa den åldrige mannen som guidar och berättar. Men det vi verkligen får se är hur fasorna och förnedringen än idag griper tag i Abraham Frischer. Han är märkt för livet.

Filmen som har titeln Vittnesmålet låter oss inte stanna vid den historiska skildringen. Den ger hopp genom ungdomarnas engagemang och tveklösa ställningstagande mot terror och etnisk rensning.

De som gjort filmen är Ingemar Schmid, Karl-Axel Jansson, Tommy Wiberg och Maidi Eriksson, som i andra sammanhang bevakat och beskrivit nazismen av idag. Filmmakarna kommer nu närmast att träffa gymnasieelever i Göteborg som ett led i kommunens arbete mot
främlingsfientlighet och intolerans.

Mirakulröst räddad

1923 föddes Abraham Frischer i staden Auschwitz. I september 1939 när Tyskland angrep Polen togs den 16-årige Abraham till tvångsarbete. Han fick arbeta med att iordningsställa stadens militärförläggning till vad som skulle komma att bli det ökända koncentrations- och förintelselägret Auschwitz/Birkenau. När arbetet var klart fick de judiska slavarbetarna bli lägrets första fångar. Abraham fick uppleva många olika läger under kriget.

När engelska soldater tog sig in i lägret Bergen-Belsen låg Abraham livlös i en hög med lik. Någon förstod att han fortfarande var vid liv. Mirakulöst räddades han och klarade sig från att bli levande begravd i en massgrav. När Abraham hade hämtat sig något kom han med Röda Korset till Göteborg.

Berättar för ungdomar

Åren har gått men de hemska minnena försvinner inte. När nazistiska tendens började dyka upp på nytt även här i Sverige bestämde sig Abraham för att berätta om sitt öde.

Många skolklasser har haft besök. Han varnar ungdomarna för dem som vill ha ett etniskt rent Sverige. Till Polen hade han aldrig tänkt återvända, allra minst till födelsestaden Auschwitz.
När Abraham var på Ingrid Segerstedts gymnasium blev eleverna så tagna och sympatiskt inställda till Abraham att de bjöd honom följa med till Auschwitz. Till sin egen förvåning tackade han ja.

Unikt vittnesmål

Och i maj 2001 ägde besöket i Polen rum. Göteborgs Stad som just då stod i begrepp att ta fram en utbildningsfilm inom ramen för Levande Historia, gav då möjligheter för journalisterna Ingemar Schmid och Karl-Axel Jansson och filmaren Tommy Wiberg att följa med.

På det statliga museet i Auschwitz väckte Abraham Fischers besök och upplevelser mycket stort intresse. Det finns nämligen ytterst få vittnesmål om hur lägret iordningsställdes. Det Abraham berättade för forskarna är nu en del av historien om förintelsen.

På söndag när filmen premiärvisas kommer Abraham Fischer att stå på scen tillsammans med elever från Ingrid Segerstedts gymnasium. Upphovsmännen till filmen är också närvarande.
Eleverna kommer tillsammans med Abraham att berätta om besöket i förintelselägren, beskriva de känslor besöket väckte, berätta om vad man kan göra för att motarbeta liknande tendenser.