Barnbarn till överlevande från nazisternas koncentrationsläger blir huvudpersoner på den årliga minnesdagen i Göteborg på lördag. Då är det exakt 62 år sedan lägret Auschwitz befriades och Förintelsens fasor avslöjades för världen.

Tre ungdomar från Göteborg, 17-18 år gamla, ska berätta om hur deras liv påverkats av att deras mor- eller farföräldrar suttit i nazisternas förintelseläger under andra världskriget.

Mormor fånge i Auschwitz

I våras deltog de tre tonåringarna i en resa till Polen och fick se Auschwitz, Warszawas getto och andra minnesplatser över Förintelsen.

– De ska berätta om känslor och intryck när de besökte de platser där deras mor- eller farföräldrar vistades och där flera av deras släktingar dödades, säger Anders Carlberg, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

En pojke kommer att ha ett fotografi i bakgrunden som visar den barack i Auschwitz där hans mormor hölls fången.

– Att föra de överlevandes berättelser vidare, nu när många som var med inte längre är i livet eller inte orkar berätta, är en allmänmänsklig uppgift. Men för de här ungdomarna finns också en personlig anknytning som varit viktig för dem när de vuxit upp, säger Anders Carlberg.

Manifesteras för åttonde året

På minnesdagen spelas även teaterföreställningen ”I skuggan av hatet växer blommor” av och med Robert Jacobsson från Teater Albatross. Pjäsen handlar om den judiske pojken Daniels kamp för att överleva sedan hans familj splittrats i Polen under andra världskriget.

Den 27 januari är officiell minnesdag i Sverige och andra europeiska länder över Förintelsen. I Göteborg är det åttonde året i rad som årsdagen manifesteras under parollen ”Samling för demokrati, mot nazism och politiskt våld.”

Minnesdagen arrangeras av länsstyrelsen i Västra Götalands län, riksdagspartierna, Göteborgs Universitet, Levande Historia i Göteborg samt judiska församlingen.

Fotnot:
Samling för demokrati hålls i Universitetets aula i Vasaparken, Göteborg, på lördag 27 januari kl 13.30 – 15.30.

På lördag klockan 19 hålls en minneshögtid i Göteborgs Domkyrka, med musik och en rad talare, bland andra Abraham Frischer, överlevande från Förintelsen.

Läs mer:
Vårt Göteborgs avdelning Levande historia