Unikt möte. I år är det 20 år sedan stormakten Sovjetunionen upplöstes. Den 22 november samlas före detta statschefer för dåvarande delrepubliker för att berätta vad som hände och hur det kunde ske. Seminariet arrangeras av Göteborgs Stad Levande Historia tillsammans med Göteborgs universitet.
Från att ha varit en stormakt, styrd av president Michail Gorbatjov och kommunistpartiet, upplöstes Sovjetunionen för 20 år sedan. Händelsen markerade slutet på det kalla kriget, och innebar en förändring av maktbalansen i Europa och världen.
Ukrainas och Litauens tidigare presidenter
På tisdag 22 november samlas i Göteborg några av de viktigaste personerna bakom upplösningen av Sovjetunionen. De avslöjar hur det gick till när stormakten föll, och 15 självständiga stater istället bildades.
– Det är väldigt spännande och lyckat att få ihop en grupp människor som har påverkat den nutida europeiska historien. Nu kommer de hit och ska berätta om vad som hänt, säger Piotr Kiszkiel som är en av initiativtagarna till seminariet .
Bland deltagarna finns Leonid Kravchuk, dåvarande president i Ukraina, Stanislav Shuschkevich, före detta statschef för Vitryssland, och Vytautas Landsbergis, dåvarande president i Litauen.
Jeltsins närmaste man kommer
Boris Jeltsin som var president i Ryssland dog 2007 men hans närmaste man från tiden kring Sovjetunionens fall, Gennady Burbulis, kommer till seminariet i Göteborg.
– De här personerna har bidragit till demokratiseringen av Europa. Och det är unikt att de träffas i en sådan här konstellation, säger Piotr Kiszkiel.
Utöver statschefer från före detta sovjetiska delrepubliker deltar också bland andra Polens före detta utrikesminister.
– Upplösningen av Sovjetunionen hade mycket stor betydelse för de länder som låg inom stormaktens inflytelsesfär.
– Det är fantastiskt att de här människorna tar sig hit och jag hoppas att det kommer att uppmärksammas internationellt, säger Piotr Kiszkiel.
Gymnasielever inbjudna
Seminariet äger rum i Stenhammarsalen på tisdag den 22 november mellan klockan 13 och 18. Salen rymmer 390 personer och är redan fullbokad. Bland annat har Göteborgs Stad Levande Historia bjudit in ett 70-tal gymnasieelever och ett tiotal lärare.
För den som vill ta del av vad som sägs finns möjlighet att följa seminariet via storbildsskärm på Artisten eller Pedagogen, och man kan också titta direkt på universitetets hemsida (se länk nedan). Några av deltagarna pratar ryska och en tolk kommer att översätta till engelska.