Att resa sig från soffan och göra något kreativt, åtminstone en gång om dagen. Det var tanken som vid årsskiftet fick Navid Modiri att starta bloggen "365 saker du kan göra!". Ett projekt som på sitt sätt är en insats för demokratin, enligt Göteborgs Stad Levande historia som stöder initiativet.

– Jag blev så himla trött på att bara sitta passiv och ta emot allt ”hitte på” i reklam och film och musik. ”Sluta tjöta!”, tänkte jag, och bestämde mig för att göra vettiga saker själv!

Eftersom en av Navid Modiris första idéer var att starta en blogg fick det naturligtvis bli så, dag nummer ett på det nya året.

Inga moraliska pekpinnar

– Bloggandet har ju fantastiska möjligheter men så som det i regel används så ser det ju inte klokt ut! Det är icke-kreatörer som styr och ställer med meningslösheter, utan att förvalta den interaktiva potentialen, säger Navid Modiri, som satte sig för att istället vara så kreativ som möjligt och varje dag under ett år uppmana sig själv, i bloggen, att utföra vettiga saker.

– Det är i första hand ett sätt för mig själv att resa mig upp från soffan. Kanske kan jag inspirera andra till att göra likadant mitt i lågkonjunkturen, men jag vägrar komma med några moraliska pekpinnar. Det jag gör och skriver om ska vara lustfyllt, kreativt, konstruktivt, vettigt och viktigt!

Många låter sig inspireras

Hittills har Navids dagliga idéer handlat om alltifrån att rida på en häst och anmäla sig till donationsregistret till att skriva sitt testamente och lära sig att sticka.

Och läsarna har strömmat till, efter bara knappt två veckor har bloggen 5.500 unika, dagliga besökare. Av läsarkommentarerna att döma är det många av dem som mycket riktigt låter sig inspireras.

Ett faktum som Lennart Engström på Göteborgs Stad Levande historia ser som positivt.

”Ett ovanligt men viktigt demokratiprojekt”

– Jag ser på det här projektet som ett ovanligt men viktigt demokratiprojekt, alltså helt i linje med det som vår organisation arbetar för. Det innehåller så många viktiga inslag: kreativitet, gemenskap, förståelse, empati, yttrandefrihet, tryckfrihet, aktivitet, säger Lennart Engström.

Därför stöttar Levande historia projektet ”365 saker du kan göra!”.

– Vi hjälper gärna till få ut det här sättet att tänka och agera i skolorna, via workshops och föreläsningar eller liknande, säger Lennart Engström.

Fotnot:
Göteborgs Stad Levande historia ger stöd för insatser som syftar till respekt för människors lika värde och respekt för varandras olikheter med FN’s deklaration om mänskliga rättigheter som utgångspunkt. Det är en kommunal satsning och den enda av sitt slag i Sverige.