Göteborg för traditionen vidare. Ingenstans i landet har man högtidlighållit Åminnelsedagen av förintelsen lika länge som i Göteborg. Fredagens arrangemang, det trettonde i ordningen, hyllar särskilt minnet av diplomaten Raoul Wallenberg. Under eftermiddagen diskuteras också människovärde och demokrati i universitetets aula i Vasaparken.

Den 27 januari 1945 befriades nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz – därför har just den dagen kommit att bli en officiell minnesdag för Förintelsen.

På fredag högtidlighålls Åminnelsedagen i synagogan på Stora Nygatan i Göteborg. Den här gången väljer man att särskilt fokusera på diplomaten Raoul Wallenberg, som i år skulle fyllt 100 år om han varit i livet. Med bas i den ungerska huvudstaden Budapest räddade Wallenberg livet på tusentals judar i andra världskriget slutskede.

Förutom Göteborgs Stad och stadens judiska församling står även länsstyrelsen och Göteborgs Universitet bakom arrangemanget som i vanlig ordning är öppet för allmänheten.

Tre talare i synagogan
– Vi börjar klockan 18.30 och räknar med att hålla på i 45 minuter innan vår egen församling har sin traditionella fredagsgudstjänst, säger Tom Schulewitz.

På programmet finns tre talare: Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, Bengt Olander, expert på Raoul Wallenberg och Michael Ben-Menachem, barnöverlevande från Ungern.

Eftersom den judiska församlingens firande av sabbat redan påbörjats när arrangemanget äger rum, blir det ingen musik i synagogan. Däremot tillåts sång. Den trettonde Åminnelsedagen i Göteborg kommer att avrundas med en välsignelsebön som är flitigt förekommande i såväl kyrkan som synagogan.

Diskussion och teater i aulan
Redan tidigare på fredagseftermiddagen arrangeras en diskussion om människovärde och demokrati under vinjetten Samling för demokrati i universitets aula. Här samlas särskilt inbjudna gymnasieelever, invandrar- och kulturorganisationer, religiösa samfund med flera.

Huvudtalare är förre folkpartiledaren Bengt Westerberg som leder regeringens utredning om främlingsfientlighet.

Teater fredag kommer att ge sin föreställning ”Aldrig Mozart” med Susanna Helldén i rollen som violinisten Paola Levi.