Minnesdag på Stadsmuseet i augusti. Hundratusentals romer sattes i koncentrationsläger och mördades under Förintelsen. För att förhindra att kunskapen om vad som hände faller i glömska anordnas en officiell minnesdag på Göteborgs Stadsmuseum 2 augusti. Då släpps också boken Det tysta arvet, med vittnesmål från överlevande och deras barn och barnbarn.

Ingrid Schiöler
Den 2 augusti är officiell minnesdag för Förintelsens romska offer. Detta till minne av natten mellan den 2 och 3 augusti 1944, då romernas läger i Auschwitz revs och alla de cirka tre tusen kvarvarande fångarna gasades ihjäl.

För att uppmärksamma dagen hålls en ceremoni på Stadsmuseet tisdag 2 augusti klockan 14. Då berättar Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, om romer under Förintelsen. Därefter pratar Ingrid Schiöler från Göteborgs Stads romska råd om romers utsatta situation, både då och nu.

Vittnesmål i ny bok
Under dagen presenteras även boken Det tysta arvet. Den innehåller tretton berättelser om romers utsatthet under Förintelsen. Om Rozalia, som sjöng för soldater som tioåring och fick betalt i konserver, som ett sätt att rädda livet på sig och sina två yngre systrar. Om Bronislaw, som klarade sig undan en transport till Auschwitz som liten pojke.

Boken har skapats av författaren Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander. De har mött människor över hela landet som själva överlevt Förintelsen, eller är barn eller barnbarn till överlevare.

En del av dem hade aldrig tidigare berättat om sin familjs historia, och det blev många starka möten, berättar Monica Hirsch.

– Att berätta väcker starka minnen till liv, det kan vara sorgligt och smärtsamt. Men de jag intervjuat har visat mig stort förtroende. Och alla har sagt att de tycker det är viktigt deras historia och berättelser blir nedtecknad för eftervärlden.