Manifestation 27 januari. ”Förintelsen är ett varnande exempel på vad som i förläggningen kan hända när man börjar ställa människor mot varandra och slutar respektera människovärdet.” Det säger George Braun från Göteborgs judiska församling och moderator för Samling för demokrati den 27 januari. Manifestationen för demokrati och mänskliga rättigheter gästas i år av bland annat förre statsministern Stefan Löfvén.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Numera är den 27 januari officiell minnesdag för Förintelsen och sedan 2000 genomförs manifestationen Samling för demokrati i Göteborg till minne av Förintelsens offer.

George Braun från Judiska församlingen i Göteborg är moderator på minnesdagen Samling för demokrati den 27 januari.

− Det är viktigt att påminna om att krematorierna i Auschwitz inte var början på något, utan slutet på en process som påbörjats långt tidigare. Steg för steg hade människovärdet förnekades under en lång tid. Om

vi glömmer hur de här processerna fungerar är risken att det kan hända igen, säger George Braun.

Digital version i år

I år genomförs Samling för demokrati digitalt på grund av det aktuella pandemiläget. Manifestationen sänds från Göteborgs universitets aula och bland talarna finns rektorsrådet Fredrika Lagergren Wahlin, specialpedagogen och föreläsaren Samuel Engelhardt, tillförordnande landshövding Lisbeth Schultze och inte minst – förre statministern Stefan Löfven.

− Under sina år vid makten har Stefan Löfven visat ett stort intresse och engagemang för de här frågorna och tackade jag när vi frågade om han ville vara huvudtalare, säger George Braun.

Det blir även musik med Arthem – Romska teatern och panelsamtal om ungas engagemang och arbete med demokrati och rasism.

”Säkerhetspolitiska situationen leder till otrygghet”

George Braun menar att arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld, tyvärr fortfarande är av allra största relevans i januari 2022.

− De senaste veckorna har vi haft det kanske största spänningsläget i världspolitiken sedan Cuba−krisen. Det spända säkerhetspolitiska relationen mellan Ukraina och Ryssland leder till en otrygghet och osäkerhet som i sin tur ger extrema grupper en grogrund för att föra fram enkla lösningar − som att lägga skulden på enskilda folkgrupper, säger han.

Samling för demokrati arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer och Judiska församlingen i Göteborg.