”Viktigt för oss att berättelserna förs vidare”. Vad är det godaste du någonsin har ätit? Det frågar Dan Schreiber eleverna när han föreläser om Förintelsen och berättar om sin far Isidor som överlevde. Den 6 och 7 oktober besöker han skolklasser igen i Göteborg. “Det är viktigt för oss judar att berättelserna lever vidare och för att det som hände inte ska hända andra minoriteter”, säger han.

I mitten av oktober är det dags för konferensen Remember – React i Malmö till minne av Förintelsen och bekämpning av antisemitism. I samband med det görs berättarbesök i skolor i både Göteborg och Malmö av Edut – vittnesmål för Förintelsen i Göteborg och Västra Götalandsregionen, berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö-Lund och föreningen Zikaron.

Ett komplement till undervisningen

Levande historia i Göteborgs Stad stödjer Judiska församlingen i Göteborgs utåtriktade verksamhet, som en del i arbetet mot antisemitism i staden. Det handlar om avgiftsfria visningar i synagogan men också berättargruppen Eduts besök i skolorna.

– Det är ett komplement till undervisningen i skolan där man ska lyfta Förintelsen. Den personliga berättelsen gör ju så mycket mer för att man ska förstå vidden av det, än att man läser om Förintelsen i en lärobok. Det levandegör och ökar förståelsen, säger Ann Hanbert, planeringsledare för Levande historia i Göteborg.

Berättelserna förs vidare

Det finns inte så många överlevare kvar, men deras berättelser förs vidare av barn och barnbarn. Dan Schreiber från berättargruppen Edut är en av dem. Hans far Isidor var ännu inte fyllda 14 år när han kom till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau tillsammans med sin familj. Han höll ihop med sin pappa och satt i fler arbetsläger innan han slutligen blev omhändertagen och kom till Helsingborg 1945.

– Han ville inte prata om det, men vi visste när vi var små att han suttit i läger. En enda gång pratade han med mig och min bror om det på riktigt. Vi frågade inte utan lät honom berätta det han ville berätta.

Eleverna lyssnar

Han har även pratat med sin faster som också överlevde. Det pappan och fastern berättade återberättar Dan Schreiber när han är ute i skolorna på besök. Han tycker att skoleleverna tar emot det bra och lyssnar.

– De som har läst på har fler frågor. Men antalet frågor beror också på hur stor grupp det är och hur väl de känner varandra.

Fick bröd av soldat

Han låter också skoleleverna fundera i 20 sekunder på vad som är det godaste de någonsin ätit. Ingen svarar en skiva vitt bröd. Men det var det godaste Isidor ätit.

– Han låg och kände sig väldigt eländig i ett koncentrationsläger i norra Tyskland den 3 maj 1945. Då lutade en amerikansk soldat sig över honom och gav honom brödskivan. Det berättade han om flera gånger.

Berättarinsatsen genomförs i samarbete med Forum för levande historia, Levande historia i Göteborg, Judiska församlingen i Göteborg och Judiska församlingen i Malmö. Berättargrupperna gör över 70 fysiska föreläsningar i Göteborg med omnejd samt Västra Götalandsregionen den 6-7 oktober.  Det är fullbokat men det går att boka skolbesök vid andra tillfällen (se länk nedan). Den 11-12 oktober görs en liknande insats i Malmö.