Hör deras historier i mobiltelefonen. Med anledning av fredsdagen den 8 maj visas fotoutställningen ”Fading Stories − pass them on” av Sanna Sjöswärd i Domkyrkan. Med hjälp av en QR−kod och telefon kan besökarna hålla avståndet samtidigt som de tar del av bilder och vittnesmål från förintelsen.

− Det är en magiskt fin och stark utställning. Eftersom den går att uppleva på egen hand och med avstånd till andra besökare har vi beslutat att visa den som planerat, säger Susanne Olbing, församlingsherde i Göteborgs domkyrkoförsamling.

”Fading Stories – pass them on” innehåller 23 porträtt och intervjuer med överlevare, gjorda av fotografen Sanna Sjöswärd. Via en QR−kod kan besökarna även lyssna på när de själva berättar sin historia.

Historien kan upprepa sig
Sedan 2015 uppmärksammar Domkyrkan, tillsammans Jonsereds herrgårdar, judiska församlingen och Göteborgs stift, fredsdagen den 8 maj. I år blev man tvungen att ställa in de flesta av evenemangen och Susanne Olbin är glad över att ”Fading Stories – pass them on” ändå kan visas.

− Vi behöver bli påminda om att våra värderingspunkter kan förflyttas om vi inte är på vår vakt. Det sker via små beslut och förändringar som kanske låter övertygande för stunden och inte drabbar en själv och den man älskar. Steget är inte så lång som vi tror mellan ”det här får aldrig hända igen” till att det faktiskt gör det – därför får vi glömma de här historierna, säger hon.

Tar kontakt med vår inre kompass
Fotografen Sanna Sjöswärd tog initiativet till utställningen för att dokumentera de överlevandes vittnesmål medan de fortfarande är i livet. Genom utställningen vill hon hedra dem, deras anhöriga och alla de som mördades i lägren. Hon hoppas även att berättelserna ska ge en inblick i vår inre kompass och ställa frågor om hur vi kan få ett bättre samhälle för våra medmänniskor och oss själva.

− Inte bara för en syster, vän, bror, kusin − utan för främlingen på gatan. Hur kan vi låta bli att följa strömmen och få mod att stå upp för de som far illa när vi ser orättvisa och mobbing?

”Fading Stories − pass them on” är ett samarbete mellan Sanna Sjöswärd, Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska. Porträtten ska ingå i ett skolmaterial för att sprida de överlevandes berättelser till dagens och framtidens unga.

Utställningen visas i Domkyrkan måndag-fredag 10:00 − 17.00 samt lördag och söndag 12:00 – 16:00, till och med den 10 maj.