På onsdag öppnar en utställning om tortyr på Göteborgs Stadsmuseum. Amnesty Internationals lokala tortyrgrupp i Göteborg har tagit initiativet till utställningen som pågår till och med den 11 oktober.

– Vi vill framförallt uppmärksamma att tortyr faktiskt förekommer på många ställen runt om i världen. Vi får helt enkelt inte sluta protestera mot det. Ett jättetydligt exempel är frigivningen av Amina Laval som skulle stenas för äktenskapsbrott i Nigeria, ett fall som Amnesty jobbat med jättelänge, säger Johan Sunnerstam på Amnesty International i Göteborg.

– Det är ju ett utmärkt exempel på att det faktiskt hjälper att världen trycker på, världen visar ”vi ser vad ni gör, sluta upp med det där”.

Sverige fällt nio gånger

Den nya utställningen belyser tortyr utifrån olika synvinklar bland annat vapenhandel och våld mot kvinnor och barn. Den fokuserar på fem olika länder.

– Ryssland, Indonesien, Nigeria, USA och faktiskt Sverige. Sverige har blivit fällt nio gånger för brott mot FN:s tortyrkonvention för att ha skickat tillbaka flyktingar som riskerar att bli torterade. Det är ganska allvarligt tycker vi, säger Johan Sunnerstam.

Dockor för att visa metoder

Utställningen innehåller texter och bilder, men även dockor som visar på olika tortyrmetoder.

– Vi kommer också att beskriva olika tortyrmetoder, vi har gjort dockor av uppstoppade overaller, dockorna föreställer torterare och folk som blir torterade.

Utställningen visas på museitorget och har fri entré. Öppettiderna är som museets; från tisdag till söndag klockan 10.00 till 17.00, med kvällsöppet till 20:00 på onsdagar.

Fredagen den 10 oktober är det Kulturnatta i Göteborg. Då har utställningen och stadsmuseet öppet till midnatt, med underhållning och information.

Fotnot:
Amnesty International arbetar mot tortyr utifrån FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel fem: ”Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”