Ur Lisskulla Brenners konstutställning ”Mörkret omslöt oss – bilder av Förintelsen”.

Pågår till 11 mars. Frölunda Kulturhus uppmärksammar Förintelsen med ett program fyllt med konstutställning, konserter och föreläsningar. Projektet ”Mörkret omslöt oss – spår av Förintelsen” har pågått sedan slutet av januari med syftet att hålla samtalet om Förintelsen levande.

– Det är extra viktigt i dessa tider då det sprids förnekelseidéer och det finns starka antidemokratiska krafter, inte minst som når våra unga i sociala medier och på andra ställen, säger Britta Andersson, kulturproducent på Frölunda Kulturhus.

Möter andra generationens överlevande
Lisskulla Brenners konstutställning ”Mörkret omslöt oss – bilder av Förintelsen” är på många sätt navet i projektet.

– Vi hade en välbesökt vernissage 20 januari och det har varit mycket folk här sedan dess. Vi har också tagit emot flera skolklasser för att se utställningen. Det är ju ett tungt ämne så det riktar sig från årskurs nio och uppåt. Ungdomarna har också fått chansen att ställa frågor till en person i Överlevandegruppen, som är andra generationens överlevande.

Hur reagerar ungdomarna när de hör berättelserna?
– De blir berörda och de ställer frågor. Det är viktigt att de får höra de här berättelserna och att minnet av Förintelsen hålls levande. Det här direkta mötet med andra generationens överlevande är viktigt.

På kulturhusets program står konserter, dansföreställning och föreläsningar som allmänheten är välkommen att ta del av.

Fullspäckat program
Lars Dencik, senior professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet, berättar i ett föredrag om hur hans livsbana har påverkats av förintelsen. kulturjournalisten och författaren Karin Brygger, presenterar under en författarfrukost sin nya bok om Göteborgs judiska historia under en.
Göteborgskvartetten Zimmes spelar den traditionella judiska musiken klezmer på ett eget och unikt sätt, med inslag av punk, rock och balkansväng. Shtoltse lider/Proud Poems är en konsertföreställning med tonsatt jiddishlyrik, av och med duon Ida&Louise.

– Det är bara ett axplock av allt som står på programmet och allt pågår fram till och med 11 mars. Hela projektet genomförs med stöd av bland annat Levande Historia, Göteborgs Stad, Interkulturella projekt och Sensus.