Guidade visningar för skolelever. Utställningen Heliga rum återinvigs på Göteborgs stadsbibliotek den 11 januari 2022. Högstadiet och gymnasiet kan boka guidade visningar. Det blir också en rad programpunkter, bland annat kommer historikern Dick Harrison för att berätta om Jesus. 

Heliga rum visades i utställningshallen på Göteborgs stadsbibliotek från 1 juni till 12 september. Då satte covid-19-restriktioner stopp för både programaktiviteter kopplade till utställningen under sommaren och skolvisningar efter sommarlovet.

– Nu öppnar vi den igen för att fler ska få möjlighet att ta del av utställningen och även ha guidade visningar för skolklasser för att lära sig mer om de olika rummen och olika religioner som finns i vår stad, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Visar religiösa traditioner

Utställningen består av 33 bilder som visar olika religiösa traditioner, till exempel kristna, muslimska, judiska, sikhiska och buddhistiska. De är tagna av Mikael Ringlander som också är initiativtagare till utställningen. Syftet är att öka kunskapen om egna och andras religiösa traditioner och visa på de många olika typer av heliga rum som finns i Göteborg. Genom kunskap kan fördomar och eventuella missförstånd bearbetas. Förutom utställningen Heliga rum finns det också en bok med samma namn som ges ut på Storge förlag.

Flera programpunkter

Det blir flera programpunkter på Göteborgs stadsbibliotek under utställningstiden. Vid invigningen den 11 januari klockan 18-19.30 samtalar några av dem som intervjuats i boken. Samtalet leds av Henrik Frykberg, stiftsadjunkt för interreligiösa relationer, Göteborgs stift. Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, och prästen Marika Palmdahl pratar om utställningen. Prästen och fotografen Mikael Ringlander och Jan Aqua Ellsinger, som behandlat bilderna, printat och ramat dem, samtalar om urval och teknik.

Dick Harrison om Jesus

Den 18 januari klockan 18 kommer Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, för att föreläsa om Jesus.

– Han berättar om den historiska personen och hur de olika världsreligionerna ser på Jesus som en del av sin tro, säger Martin Holmquist.

Antisemitism och islamofobi

Den 25 januari klockan 18-19.30 är rubriken på programpunkten Antisemitism och islamofobi – i går, i dag men inte i morgon!? Då samtalar Peter Lööv Roos, samordnare för interreligiösa frågor Svenska kyrkan, Ingrid Lomfors, tidigare överintendent på Forum för levande historia, och Salahuddin Barakat, från judisk-muslimska dialogorganisationen Amanah i Malmö.

Utställningen visas på Göteborgs stadsbibliotek till den 23 februari 2022. Arrangör är Kultursamverkan Svenska kyrkan, Göteborgs stift med stöd av Levande historia, Göteborgs Stad.