Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-11-15]

Liseberg satsar på matsmart lunchrestaurang för personalen

  • Restaurang Kökets köksmästare Peter Wallin och Christian Krantz, områdeschef för personalmatsalen Köket och matställena Trebello och Café Taube på Liseberg. Foto: Liseberg

  • Lisebergs personalrestaurang Köket har introducerat dagliga rätter som är matsmarta. Foto: Liseberg

Minskat svinn och bättre ekonomi. Lisebergs personalrestaurang Köket har introducerat dagliga rätter som är matsmarta, minskar svinnet och ger en bättre totalekonomi. Nu hoppas man att fler inom Göteborgs Stad ska ta efter modellen.

Christian Krantz är områdeschef för personalmatsalen Köket och matställena Trebello och Café Taube på Liseberg.

Sedan i somras serveras minst en rätt som är så kallat matsmart till personalen på stadens stora nöjespark. Hos restaurangen Köket kan det – beroende på tillgången – finnas uppemot tre olika matsmarta lunchalternativ en och samma dag. Satsningen har blivit en succé bland matgästerna.

– Vi har märkt är att det är väldigt många som väljer den matsmarta rätten. Det kan vara kött, kyckling, fisk eller vegetariskt, säger Christian Krantz som är områdeschef för personalmatsalen Köket och matställena Trebello och Café Taube på Liseberg.

Ingen datumrädsla
Matsmart innebär bland annat att menyn är flexibel på så sätt att tillgången av varor styr vad som lagas av kockarna. I vissa fall bestäms den matsmarta rätten samma morgon eller dagen innan lunchen serveras.

– Vi har haft MSC-märkt fisk i flera år, och miljö- och hållbarhetstänket är viktigt för oss. Vår köksmästare Peter Wallin är duktig på att leta efter bra produkter och klipp hos våra leverantörer. Nästan alla leverantörer har överblivna varor som riskerar att slängas, saker som står långt bak i en kyl eller frys. Det är sådana varor vi väljer att köpa in. Ibland är det torsk, nästa dag är det hälleflundra, hängmörad entrecote eller grönsaker, säger Christian Krantz.

Under högsäsongen serveras uppemot 800 nöjesparksmedarbetare i Köket. Övriga delar av året är det runt 200 lunchgäster.

En positiv effekt av den matsmarta satsningen är minskade kostnader.

– Vi betalar inte fullt pris för råvaror som närmar sig utgångsdatum. De pengarna som vi sparar kan vi lägga på annat. Vi vill gärna trycka på det här med utgångsdatumet, att inte vara så rädd för det. Det datumet är bara en garanti från producenten om hur långt råvaran håller.

Uppmanar andra
Reaktionerna från lunchgästerna är ensidigt positiva.

– Alla tycker att det är ett väldigt bra engagemang. Alla är väldigt nöjda med maten. Kockarna tycker också att det är roligt. De får vara kreativa och uppskattar möjligheterna detta innebär för dem när de ska bestämma meny och laga maten.

Nu hoppas Christian Krantz och hans kollegor att fler tar efter konceptet.

– För hela Liseberg är ett matsmart tänk lite svårare eftersom menyerna i parken bestäms med längre framförhållning och det är enorma mängder. Men för skolor och äldreboenden i staden är det ett väldigt bra sätt att arbeta på. Man kan göra väldigt mycket nytta. Ekonomin gör det mer hållbart för sådana verksamheter som har ett kostnadskrav på sig. Men man måste ha med sig att det innebär en del merjobb, speciellt i början., Man måste vara aktiv och intresserad för att lyckas.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling