Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2017-11-02]

Lucia gör comeback i Julstaden Göteborg

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Mycket nytt på programmet. Sedan Göteborgs-Posten slutade anordna Göteborgs Lucia 2015 har staden saknat gemensamt luciafirande. Men i år tar Hvitfeldska gymnasiet över och lussar bland annat på invigningen av Julstaden Göteborg 2017.

Julstaden Göteborg, som projektleds av Göteborg & Co, invigs på Götaplatsen den 30 november. Förutom återupplivandet av Göteborgs Lucia finns flera nyheter på programmet, berättar Birgitta Bergerlind som är verksamhetsledare för Julstaden på Göteborg & Co.

– Det är mycket trevligt som kokar i grytan. Jag tycker personligen att det är väldigt roligt att vi fått tillbaka Göteborgs Lucia, som ju inte funnits på några år. En annan trevlig nyhet är vår interaktiva ljussättning av Gustaf Adolfs Torg, där besökarna kommer kunna dra i spakar och själva påverka belysningen, säger hon.

Se staden i nytt ljus
Det blir också ljuskonst på flera platser i staden. Bland annat av den internationellt erkända ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic, vars verk kommer att belysa Göteborgs Konstmuseum.

– Det är ljuskonst med hög verkshöjd vilket passar bra på Götaplatsen. Under namnet KoreoArtscape kommer en annan ljuskonstnär, Benedikte Esperi, att göra projiceringar på flera platser i staden. Bland annat på Harry Hjörnes plats, där hon kommer att projicera konst i form av rörelser på fasaderna och förhoppningsvis få förbipasserande att se platsen på ett nytt sätt, säger Birgitta Bergerlind.

Sjungande granar
Bland de andra programpunkterna för Julstaden finns bland annat klassikern Den sjungande julgranen, med körer som varje dag sjunger på Kungsportsplatsen. I år finns dessutom Den lilla sjungande julgranen med barnkörer. Andra exempel på vad som händer i julstaden är eldkonst på stan vid flera tillfällen och nyårsfirandet på Götaplatsen där Emma Knyckare i år är konferencier.

Är du förresten en av dem som vill ha jul så snart som bara möjligt? Då kan du tjuvstarta årets firande på exempelvis Liseberg, som drar i gång redan den 17 november.

1500.jpg
Foto: Frida Winter


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling