Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2015-12-01]

Mamas Retro får nytt fint pris

Foto: Isabell Hedberg

”Nu satsar vi på marknadsföring” Mamas Retro som i somras valdes till Europas bästa sociala företag har anledning att fira igen. Nu tilldelas secondhandbutikerna också årets guldkorn och en prissumma på 50 000 kronor av Arvsfondsdelegationen.

– Vi har vetat om det ett par veckor och fått suga på karamellen i tysthet, men det här är ju jätteroligt, säger projektledaren Randi Myhre sedan det blivit offentligt att arbetet med Mamas Retro prisas på nytt.

Med Årets guldkorn vill Arvsfondsdelegationen uppmärksamma projekt som tidigare fått stöd ur fonden och sedan visat vital livskraft.

– Vi lever ju inte bara kvar, vi har dessutom expanderat, säger Randi Myhre som är verksam i Gårdstensbutiken.

Meningsfullt arbete
Det var 2011 som idén att erbjuda vägar till meningsfullt arbete, utbildning och arbetsträning för kvinnor och transpersoner med framgång etablerades i en butik på Tredje Långgatan. Senare följdes initiativet upp med en butik i Gårdsten.

I och med sommarens fina utmärkelse, med prisutdelning i Bryssel, fick Mamas Retro också internationell uppmärksamhet och under hösten har det varit tätt mellan studiebesöken.

– Vi har berättat om vår verksamhet för folk från Rumänien, Lettland, Polen, Bolivia, Argentina och vi har dessutom haft ett nordiskt studiebesök. Intresset från andra svenska städer är också stort.

Prispengarna på 50 000 kronor kommer att satsas på marknadsföring när Mamas Retro i början av det nya året börjar med internetförsäljning av sin kollektion.

Nya möjligheter
Tankarna på ytterligare expansion pågår ständigt.

– Vi har redan utökat med möbelrenovering och barnfotografering i Gårdsten, men vi ser ju också utvecklingsmöjligheter på andra håll. Man skulle till exempel kunna tänka sig sysselsättning för nyanlända. Vi kommer fortsättningsvis vara aktiva på många olika sätt, säger Randi Myhre dagen innan fem av hennes kollegor tar tåget till Stockholm för att hämta Guldkornspriset och prispengarna.

Mamas Retro började som ett projekt av Forum SKILL, en idell förening som drivs med utgångspunkt från mänskliga rättigheter) och Coompanion i mars 2011 i Göteborg. Idag är cirka 30 kvinnor är sysselsätta i Mamas Retros båda butiker.

Social resursförvaltning bidrar med verksamhetsstöd till forum SKILL och utvecklingsbidrag direkt till Mamas Retro.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling