Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2015-06-04]

Många nya idéer på hackathon

Maria Gustafsson från Göteborg social media club i samspråk med Kristoffer Melin i teamet Medvind. Bilder: Sina Farhat

Heldag om öppna data trendade på Twitter. En app som gör att överbliven mat och dryck kommer till användning istället för att slängas och ett superhjältespel som uppmuntrar barn att göra positiva saker i Göteborg. Det var några av idéerna som kom fram under Göteborgs Stads hackthontävling förra lördagen. Under dagen ordnades också seminarier om öppna data.

Seminariedagen och hackathontävlingen är Göteborgs bidrag till Nordic Open Data Week som pågår i hela Norden mellan 29 maj och 7 juni. Det är första gången Göteborg deltar i temaveckan och såväl seminarier som tävling kunde följas live via sociala medier.

Hållbarhet det gemensamma temat
– Vi hade många som följde oss via Facebook, Linkedin och framförallt Twitter och trendade på som högst tredje plats i tweets från hela Sverige under lördagen, berätta Maria Gustafsson, från Social media club Göteborg, som var medarrangör.

Fem lag kom till start i hackathon. Utmaningen var att med hjälp av Göteborgs Stads öppna data utveckla nya tjänster som till exempel appar utifrån det gemensamma temat social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Team Agile Ventures, anförda av Thomas och Oliver Ochman, med uppkopplade lagmedlemmar i både Indien och Sydafrika, utvecklade en app som ska bidra till att minska matslöseriet. Med hjälp av appen sammanförs donatorer med organisationer som kan ta till vara överbliven mat och dryck som annars skulle slängas.

Superhjältespel fick publikens pris
I tävlingen utsågs dock ingen enskild vinnare.

249C.jpg
– Nej, samtliga team fick priser utifrån poäng och vad juryn ansåg att deras bidrag hade för potential, berättar Maria Gustafsson.

Publikens pris gick till Hans Olofsson som till vardags är digital specialist på Göteborgs-Posten. Han utvecklade på kort tid ett superhjältespel för barn där man på ett lekfullt sätt kan stimulera till positiva saker i staden.

Förutom de tävlande fanns cirka 40 besökare på plats och ytterligare 86 som följde arrangemanget via Youtube.

– Seminariefilmerna ligger fortfarande kvar och lockar varje dag ännu fler tittare, säger Ronald Caous, projektledare för stadens digitalisering.

”En otroligt lyckad dag”
Ur stadens perspektiv finns det en önskan om att utveckla sina öppna data så att de inte bara erbjuder så mycket information som möjligt, utan också finns tillgängliga för andra att utveckla.

– Det var en otroligt lyckad dag, och det togs väldigt många bra kontakter. Att hackarna kunde prata direkt med stadens ansvariga representanter upplevdes till exempel som väldigt värdefullt, säger Ronald Caous.

Efter en intensiv dag med seminarier, tävling och prisutdelning är nu grunden lagd för en uppföljning.

– Vi kommer att hålla kontakt med alla deltagarna, och ska försöka ses igen redan efter semestrarna, säger Ronald Caous.

309A.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling