Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2015-10-12]

Många oseriösa städföretag

"Kolla firman innan du skriver avtal". När Konsument Göteborg granskade annonser om städhjälp avslöjades flera oseriösa aktörer. Nu uppmanar man till försiktighet innan avtal skrivs.

Sedan Konsument Göteborg tagit emot flera klagomål gällande städbranschen bestämde sig konsumentkontoret för att granska annonser, i dagstidningar och på blocket, där städfirmor erbjuder sina tjänster.

Bland de 33 företag som annonserat hittade granskarna både firmor utan f-skattesedel, och aktörer med skulder hos kronofogden.

Konsument Göteborg uppmanar nu den som vill köpa städtjänster att ta sig tid att kolla vad som döljer sig bakom annonsen. Att anlita en firma utan f-skattebevis kan bli ett dyrt misstag eftersom konsumenten då blir skyldig att också betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Uppdragsgivaren kan bli skadeståndsskyldig
– Om städaren skadar sig under arbetet riskerar uppdragsgivaren att bli skadeståndsskyldig, säger konsumentrådgivaren Anette Skogsäter.

Börja med att be om firmans organisationsnummer. Med hjälp av det kan skattverket kolla om firman har skattesedel, och kronofogden ge besked om firman är skuldsatt. Firman bör också ha en ansvarsförsäkring i händelse av att något skadas under städningen.

Konsument Göteborg förespråkar också att ett avtal tydligt bör ange tid, pris och omfattning av uppdraget.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling