Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-09-30]

Marianne Mörck får egen spårvagn

Kulturpristagare utsedd. Varje år delar Göteborgs Spårvägar ut Kulturpriset till en känd göteborgsprofil som får en spårvagn uppkallad efter sig. I år går priset till sångerskan, skådespelerskan och regissören Marianne Mörck.

Årets Kulturpris delades ut i samband med firandet av Göteborgs Spårvägars 140-årsjubileum. I år satt Marianne Mörck i förarhytten när pristagaren i vanlig ordning körde sin egen nämnmärkta spårvagn till ceremonin på Drottningtorget.

– Det här priset betyder enormt mycket. Att det står mitt namn på en spårvagn! Jag ryser lite, på något sätt känns det som att jag kommit tillbaka till barndomen igen, säger Marianne Mörck.

Den folkkära sångerskan, skådespelerskan och regissören är född och uppväxt i Göteborg. Här har hon gått på Scenskolan och sjungit i kören på Stora Teatern. I slutet av 70-talet lämnade hon dock Göteborg för Malmö.

– Planen var att fortsätta på Stora Teatern, där skulle jag leva och dö. Men så kom kärleken in i livet och jag for ner till Malmö.

Malmö Opera har hon medverkat i en lång rad uppsättningar som solist och till Göteborg har hon återvänt tillfälligt med bland annat Kristina från Duvemåla i rollen som Fina-Kajsa.

Är del av Bonusfamiljen

Marianne Mörck har även regisserat stora verk som Turandot, Lucia di Lammermoor och Aida. För den breda tv-publiken är hon kanske främst känd som receptionisten Ebba i Wallander och Birgitta i Bonusfamiljen.

I år har Marianne Mörck spelat mot Claes Malmberg i Jeppe på berget vid Tjolöholms slott och hon utesluter inte att en flytt till Göteborg skulle kunna vara aktuell.

– Det beror på om Göteborgsoperan ringer. Nu kommer jag att filma mycket i Göteborg framöver. Kanske hoppar jag på min spårvagn någon gång, jag har väl frikort eller så jag kan åka några rundor, säger hon.

Årets Kulturpris är det 24:e gången i ordningen. Andra pristagare genom åren är bland annat Carin Mannheimer, Carl-Einar Häckner, Maria Lundqvist och Per Andersson. Förutom att namnge en egen spårvagn får pristagaren även 10 000 kronor och en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling