Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-05-20]

Mauritz från Nordhemsskolan vann tredjepris i uppfinnartävling

Illustration: Tovelisa

Skapade app som hjälper elever att plugga. Nordhemsskolans elever har i flera år vunnit Sveriges största uppfinnartävling för unga. I år tog Mauritz som går i åttan tredje priset för ”teknisk lösning”. Han var en av 1 200 elever i åldern 12–15 år från hela Sverige som lämnade in bidrag till årets tävling. Och juryn tyckte att uppfinningen var så bra att den tog sig ända upp till prispallen.

Mauritz kom på att en app som hjälper eleven att plugga skulle vara en bra grej. För att komma in på till exempel Instagram måste eleven först svara på en fråga eller lösa ett mattetal.
På så sätt måste användaren ha pluggat för att komma in på roliga appar. Mauritz hade gott stöd i sin lärare Lars Isaksson.

– Idén till uppfinningen fick Mauritz själv, min roll var att guida och stötta honom i jobbet. Att vinna det här priset är ett minne för livet. Jag har sällan sett någon så glad som när jag berätta att Mauritz vunnit, berättar Lars.

I måndags åkte Mauritz till Stockholm och tog emot sitt pris på 1000 kronor.

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för ungdomar i 6:an till 9:an. Genom Finn upp får lärare på högstadiet använda en pedagogisk metod som kallas Uppfinnarresan. När eleverna är klara har de med hjälp från sin lärare gjort en egen uppfinning. Metoden leder till bättre kreativitet, lösa problem och samarbete.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling