Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2016-06-15]

Mer solenergi i Gårdsten

Befintliga solceller på tak i Gårdsten. Nu bygger Gårdsten vidare med fler solceller på låghustaken, Solhus 4.

Fjärde etappen av solhusen. Gårdstensbostäder fortsätter att satsa på solenergi för uppvärmning och elproduktion. Styrelsen har beslutat att gå vidare med en fjärde etapp med bolagets prisbelönta solhus.

– Detta visar att vi menar allvar med vår satsning på förnybara energikällor, ett långsiktigt arbete som betalar sig både ekonomiskt och ekologiskt, säger Mariette Hilmersson, styrelseordförande i Gårdstensbostäder och koncernchef i Framtiden.

Ända sen de första solhusen i Gårdsten i början på 2000-talet har Gårdstensbostäder samarbetat med Göteborg Energi och Chalmers kring tekniken.

Prisbelönta solhus väckte uppmärksamhet
Solhus 1 och 2 omfattar 500 lägenheter och solfångarna levererar energi för uppvärmning av vatten. På Solhus 3 finns både solfångare och solceller, som ger energi för uppvärmning samt el till drygt 400 lägenheter. Solhus 4 omfattar solceller för elproduktion på resterande lamellhus i Västra Gårdsten.

De första solhusen i Gårdsten väckte mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands och har fått en rad utmärkelser, bland annat FN:s bostadsorgans pris World Habitat Award 2005 och Stora Energipriset 2002.

På toppen av Gårdstensbergen har Göteborg Energi även byggt ett vindkraftverk, som nu svarar för hälften av det sammanlagda elbehovet till Gårdstensbostäders lägenheter.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling