En bil som drivs av lufttryck, kan det vara lösningen på klimathotet? Det hoppas i alla fall en åttondeklass på Nova Montessoriskola, som lyfter fram idén vid en framtidsdag på Universeum i veckan. Då är det stor final för 1.000 elever som arbetat med klimatfrågan under våren.

Framtidsdagen på onsdag 14 maj är sista dagen i elevernas sex veckor långa projekt med att ta fram sina visioner om hur världen kan ta itu med klimatförändringarna. Projektet är en fortsättning av Göteborgs Stads kampanj ”100 dagar av inspiration” i samband med att Al Gore fick Göteborgs miljöpris i vintras.

Vinnarklass får hemlig upplevelse

Eleverna kommer från ett 30-tal klasser på högstadier och gymnasier i och runt Göteborg, som själva anmält sig till klimatarbetet under temat ”Klimatet – du gör skillnad”.

På onsdag är det alltså dags för presentation på Universeum för alla elever och lärare. Det sker i form av en mässa, med montrar, vikväggar, filmer och /eller muntliga presentationer.

Sedan blir det debatt och rundabordssamtal med en lång rad experter och forskare från Chalmers och Göteborgs universitet, näringslivsfolk samt tjänstemän och politiker från Göteborgs Stad. Totalt blir det ett 50–tal personer som ska ta del av och diskutera elevernas visioner.

Och till slut ska en jury utse en vinnande klass. Priset är än så länge hemligt, men kommer att bli ”något upplevelsebaserat”.

Kärralundsskolan gör rollspel om FN

– Vi har delat upp oss i grupper, någon har skrivit om hur bilen fungerar, en annan om hur världen skulle bli om alla körde en sån bil i framtiden och en annan grupp har skrivit om vem som kom på uppfinningen, berättar klass Lyra på Nova Montessoriskola i en kort presentation av sitt arbete kring bilen som går på luft.

Liknande presentationer har nu nästan alla klasser skickat in till juryn på Universeum, som lär få ett tufft jobb att utse en vinnare.

– Det ser mycket spännande ut, säger Ramiro Fuentes, pedagog och biolog på Universeum.

– Några klasser kommer att presentera framtidsvisioner på ett globalt plan och Kyotoavtalets betydelse. Andra är mer vardagsinriktade och har gjort filmer om vilken roll vår livsstil spelar vad gäller till exempel konsumtion, transporter och boende.

Tre niondeklasser i Kärralundsskolan har satt ihop ett FN-rollspel där några elever kommer att representera olika i-länder och u-länder, medan andra spelar lobbyister som försöker påverka politikernas lagstiftning.

”Plättlätt att ta bussen till jobbet”

Trulsegårdsskolans klass 7 A har mottot ”Save the world” och har producerat planscher som visar konsekvenserna av att ”vi inte tar hand om vår planet”, men även förslag till lösningar.

– Vi kommer att visa dessa fakta i ett tidningsuppslag om ungefär 50 år, berättar klassen.

Deras skolkamrater i 7 B satsar hårt på budskapet ”Det är lätt att välja miljörätt”:

– Vi vill med denna poster visa problem och lösningar för djur och natur. Vi vill få människor att tänka om och sedan tänka rätt. En sak som att skippa bilen till jobbet och i stället ta bussen är ju lätt som en plätt!

I övrigt handlar det mycket om livsstilens inverkan på klimatförändringarna, särskilt mat och mode. Här finns tankar om allt från ekocaféer och ekologisk choklad till hur jeans – med icke-ekologisk bomull – skadar miljön.

Fotnot:
Det finns faktiskt prototyper av bilar som drivs med komprimerad luft, men någon direkt storsäljare är de inte – ännu.

Läs mer:
De 100 klimatnotiserna på Vårt Göteborg