Färgprakt i Palmhuset. Snödroppar och vintergäck i all ära, men det är väl först när den betydligt pråligare irisen slår ut i blom som våren tagit fart på allvar. Och på skärtorsdagen sker det med besked, när 15 000 irisar i allsköns färger lyser upp Palmhuset i Trädgårdsföreningen.

– Det är redan mycket folk som strosar runt i parken, till exempel den gångna helgen när trädgårdsmästaren ledde en guidad vårpromenad, så det finns verkligen en uppdämd längtan efter våren, säger Trädgårdsföreningens evenemangsledare Lisa Brunnström.

Men den som väntar på något gott behöver nu inte vänta särskilt länge, för redan på skärtorsdagen öppnar Palmhuset för säsongens höjdpunkt, utställningen Våriris. Inte mindre än 15.000 blommor, både vanliga och lite mer ovanliga sorter, står då i vårlig blom och välkomnar göteborgarna.

Slår ut med perfekt tajming
– Lök- och knölväxter kan vara lite kinkiga att ha utställningar med, särskilt på våren när vädret ju kan vara högst varierande, men vi har fått väldigt bra hjälp av holländska odlare som har drivit upp dem i perfekt tempererade drivhus. Nu slår de ut med perfekt tajming till utställningen, säger Lisa Brunnström.

19F0.jpg
Till invigningen på skärtorsdagen kommer även den i trädgårdskretsar välkände profilen, författaren och inspiratören Hannu Sarenström.

– Känslan blir givetvis blomrikedom och späd honungsdoft som verkligen kommer att kännas i Palmhuset. Det kommer bli underbart att betrakta dem och insupa våren, säger Hannu Sarenström.

Irisen, som fått sitt namn från grekiskans ord för regnbåge, kommer att ge skäl för namnet under utställningen, och just därför får de 15.000 blommorna flytta in i Palmhuset, trots att de egentligen skulle trivas bättre utomhus.

– Det är ju en så fantastiskt vacker blomma, på nära håll ser den ut som om någon har gått med en akvarellpensel och duttat och gjort fina streck. Då är de enklare för publiken att titta på blommorna i midjehöjd än att krypa på knä ute i rabatterna, säger Lisa Brunnström.

Utställningen Våriris är en del av Gothenburg Green World och invigs på skärtorsdagen den 24 mars och pågår fram till 3 april. Utställningen är sedan öppen dagligen klockan 10-16 och det är fri entré.