Trädgårdsrum på Götaplatsen Idéerna på hur Göteborg kan göras grönare och skönare är oändliga, och den som vill se 17 av de mer kreativa förslagen behöver bara strosa upp och ner för Avenyn i sommar. I nio veckor visar de prunkande popup-parkerna hur social och ekologisk hållbarhet kan se ut i en storstad.

– De små tillfälliga parkerna har byggts av 17 olika kreatörer, som alla utgått från samma kriterium: det ska vara en innovativ idé och en robust konstruktion av grönt, levande växtmaterial på en yta av 8×3,8 meter. Det är fascinerande att se hur väldigt olika lösningar de har kommit fram till! säger landskapsarkitekten Emma Johansson, som är park- och naturförvaltningens projektledare för ”Gröna Avenyn”.

De som skapat popup-parkerna kommer från vitt skilda områden och branscher, till exempel har forskare från Chalmers och studenter från HDK gjort sina varianter av hur en grön stad bäst kan se ut, precis som en holländsk konstnär och Sveriges Lantbruksuniversitet har gjort.

– Det är allt från rejäl stadsodling till betydligt mer ”finlir”, men alla varianter är inbjudande och stimulerar besökare att vilja kliva in för att pausa, samtala eller kanske rent av debattera hur man vill utforma den stad man bor i, säger Emma Johansson.

Återbruk och vidareanvändning
Projektet, som pågår mellan 4 juni och 7 augusti, är en del av park- och trädgårdsutställningen Gothenburg Green World 2016, men kan också ses som en vidareutveckling av de tidigare trädgårdsevenemangen Hedens Lustgård, som hölls år 2000, och Göteborgs Lustgårdar 2008.

2016 års version sträcker sig ut från Trädgårdsföreningen och via Avenyn till Götaplatsen. Där, vid Poseidon, finns trädgårdsrum med många sittplatser på temat ekosystemtjänster, det vill säga de tjänster och funktioner som naturen erbjuder gratis. Återbruk och vidareanvändning går som en röd tråd genom satsningen på Gröna Avenyn.

Med utgångspunkt i de fyra ekosystemtjänsterna försörjande, reglerande, stödjande och kulturella, finns här till exempel möjlighet för besökare att byta in sina sticklingar och få med sig andra hem vid återvinningsbaren.

Nytt tema varje vecka
I en av popup-parkerna, i korsningen Avenyn och Vasagatan, har Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon låtit 21 hyresgäster komponera särskilda balkonglådor som kan inspirera till odling i staden. Besökarna kan rösta på vilken balkonglåda de finner mest innovativ, och förutom odlingsinspiration bjuds det bland annat på kransbindningstips, honung och vegetariska recept. Varje vecka har ett eget tema, som exempelvis cyklande trädgårdsmästaren, krama träd och inred din gröna oas.

Med Götaplatsen som bas kommer göteborgare och turister att erbjudas både barnteater och musik. Dessutom arrangeras en rad stadsvandringar, där några av dem leds av stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård.

Vid invigningsceremonin är trädgårdsprofilen Gunnel Carlson konferencier och 90 ungdomar från Fristay-orkestern och Göteborgs ungdomsorkester underhåller med musik.

Gröna Avenyn invigs 4 juni kl 12-15 på Götaplatsen.

746A.jpg