Efter påsk blir det storröj i Göteborg under minst två veckor. Hela 19 arbetslag, totalt 200 personer, från fastighetskontoret och park- och naturförvaltningen ska då vårstäda stan. "Ifjol var det fokus på centrum, i år tänker vi städa ute i stadsdelarna", säger Ingvar Brattefjäll, på park- och naturförvaltningen.

Satsningen ingår som en del i Trygg och vacker stad. Skillnaden från i fjol är att man i år har utökat samarbetet mellan förvaltningarna.

5BDC.jpgAtt det behövs en storstädning är det ingen tvekan om, eller att det faktiskt blir bättre.

Det mesta är brännbart

– Jag märker redan nu att det har blivit renare i stan. Vi har uppmanat alla entreprenörer och andra att också städa. Det ger effekt, säger han.

Under vintern har man kartlagt var de stora behoven finns. Städplanen är redan satt och redo att rullas ut. Ofta handlar det om rätt stora koncentrationer av bråte på olika platser.

– En hel del är att man på pin kiv dumpat skräp. Sedan är det förstås en del blandat som samlats eller kommit fram nu när snön har smält, säger Ingvar Brattefjäll.

I år har man bättrat på instruktionerna till städlagen så att det ska bli ordentligt sorterat, även om det mesta skräpet är brännbart.