Kampanj ska få fler att välja elbil. Högeffektiva laddare på cirka 40 nya ställen runt om i hela Göteborg, gratis eltaxi, specialskriven låt av hiphop-duon Sammy och Johnny Bennett och en digital laddskola. 2018 lägger Göteborg Energi in en högre växel för att inspirera göteborgare att gå över till elbil.

Från Hisingen till Frölunda via innerstaden. Under 2018 kommer Göteborg Energi i samarbete med Parkering Göteborg installera 200 laddare på 40 olika ställen i Göteborg.

Elbilsladdning med app
‒ Det kommer bli mellan fem och sju laddare på varje plats. Man kan betala via app i telefonen, bricka eller kort och kostnaden är 2,50 kronor per kilowattimme, säger Fredrik Persson som är projektledare för satsningen på Göteborg Energi.

Högre effekt kan locka taxiförare
Appen fungerar ungefär som Parkering Göteborgs app och är kopplat till användarens bankkort. För att få ett kort eller en bricka registrerar man sin adress och får hem en faktura när det är dags för betalning.

Fredrik Persson berättar att de nya laddarna har en högre effekt än tidigare. På sätt hoppas man attrahera även taxiförare som inte har möjlighet att ladda mer än ett par timmar.

‒ Varje uttag har 22 kilowatt vilket kan jämföras med de uttag vi har hemma som har 3,7 kilowatt.

Sammy och Johnny
I samband med installationen av nya laddare startar en kampanj för att få fler att ladda istället för att tanka.

Frågor får svar i digital laddskola
‒ Med #laddagbg vill uppmärksamma göteborgarna på att vi ökar antalet laddare i staden. Förhoppningen är att väcka nyfikenhet och svara på frågor kring laddningen så att fler väljer el nästa gång de byter bil, säger Marie Lindgren som är marknadschef på Göteborg Energi.

Kampanjenstartar den 2 februari med en musikalisk resa genom Göteborg. I samarbete med Uber kan göteborgarna prova på att åka eltaxi tillsammans med hiphip-duon Sammy och Johnny Bennett som framför en specialskriven låt under färden.

Göteborg Energi kommer också lansera en digital laddskola som ska ge svar på frågor kring elbilar och laddning.

‒ Många som går i elbilstankar vill veta innan hur det fungerar och försäkra sig om att det finns tillräckligt med laddare för att ta sig från a till b utan några problem. Den här satsningen handlar om det ‒ att möjliggöra så att fler kan känna sig trygga i att skaffa elbil.