Uppdrag: minska avfallet. Rekordmånga har besökt Återbruket i år för att köpa byggmaterial och annat till hushållet. Under våren och sommaren var det stort sug efter diskbänkar till utekök.
Återbruket finns i kretsloppsparken Alelyckan sedan 2007 och verksamheten hör till kretslopp och vatten vid Göteborgs Stad.
– Vi säljer begagnat byggmaterial, det är kärnverksamheten, och vårt uppdrag är att minska avfallet. Kommer man hit och botaniserar kan man hitta det mesta, för vi säljer också vitvaror, kontorsmöbler och har en retrohörna med inredningsdetaljer som knoppar och beslag, säger Andreas Hadzikostas, arbetsledare.
Stor ökning under våren
Intresset för återbruk har ökat generellt i samhället och det är något som också märks på försäljningen som ökat varje år. Men i år har Återbruket märkt en rekordstor ökning.
– I april när folk började jobba hemifrån på grund av covid-19-pandemin hade vi en ökning på närmare 40 procent. Det har klingat av lite, jag tror att snittökningen var 27 procent under april till juli.
Det är främst privatpersoner som handlar och försäljningen har ökat på hela sortimentet. Men under våren och sommaren var det en vara som var extra populär.
– Vi sålde många diskbänkar, folk skulle bygga utekök.
Mycket fönster
Både privatpersoner och företag lämnar in material. Där märks också en ökning, delvis beroende på att andra organisationer inte samlat in under pandemin.
– Vi har fått in väldigt mycket nya fina fönster. Det är nog både en tillfällighet och kanske lite påverkat av det rådande läget, men det är svårt att säga.
Återbruket finns i en före detta spårvagnshall. Butiken är stor och det finns också varor på ett ungefär dubbelt så stort utrymme utomhus. Det gör att det är möjligt att hålla avstånd. Någon stor ökning, likt den i våras, har inte märkts nu när smittan ökat igen.
– Jag tror att folk förstått allvaret, det finns en anledning till att hålla sig hemma eller jobba hemma om man kan det.
Verksamheten ska vara självförsörjande och intäkterna från försäljningen går till löner och driftskostnader. Återbruket har sju fast anställda och extra personal, men är också en social verksamhet i och med att det är en möjlighet för människor att komma ut i arbetslivet.
Andreas Hadzikostas är arbetsledare på Återbruket.