Hittills har 35.000 elever anmält sig till skolornas vårstädning i Göteborg – även om snön ligger kvar på marken. Någon gång under april går klasserna ut och städar upp i närheten av sin skola eller förskola och håller lektioner om skräp, sopor och återvinning.

– Nu droppar det in massor av anmälningar varje dag, så det kan säkert bli runt 40.000 elever till slut, säger Åke Lindström på miljöförvaltningen som ansvarar för skolornas vårstädning.

2.000 åkpass till Liseberg

Som tack för hjälpen får förskole- och lågstadiebarnen i år en t-shirt, med tryck från TÄNK-kampanjen. På den ljuslila tröjan står det ”Tänk – var rädd om vårt gemensamma vardagsrum”.

Mellanstadiebarnen premieras med 2.000 åkpass till Liseberg. Åkpassen ska fördelas rättvist bland stadsdelar och skolor och sedan lottas ut eller ges till klasser som varit särskilt aktiva.

Sjöfartsmuseet ställer också upp med biljetter till föräldrar, så att hela familjen kan gå till museet. Det kommer att gälla ca 2.000 biljetter (två till varje barn).

Premier till resten av mellanstadieeleverna, liksom till hela högstadiet, kommer att bekostas av respektive stadsdelsförvaltning, om de anser att barnen ska belönas för sina dagsverken.

Många skolor städar kontinuerligt

Skolornas vårstädning genomförs i år för åttonde gången. De senaste åren har deltagandet slagit rekord varje år, till toppnoteringen 45.000 elever från 350 skolor 2007. I år är det inte säkert att det blir rekord igen, men det behöver inte vara negativt.

– Jag vet att flera skolor inte är med i kampanjen i april eftersom de gjort städning och undervisning om nedskräpning till något kontinuerligt. De kan gå ut en gång i månaden eller en gång i veckan och röja, ibland i ett område som de adopterat och som de sköter om, säger Åke Lindström.

Några skolor som gör så är Jättestensskolan i Biskopsgården, Solbackeskolan i Bergsjön, Backaskolan i Backa och Hovåsskolan i Askim.

Inför vårstädningen får skolorna handskar och säckar utskickade. Ofta har de kvar handskarna nästa år och tycker då att de kan köra en egen aktion när de vill.

En del av Trygg vacker stad

– Jag ser det som positivt. Förmodligen är det vårstädningskampanjen som påverkat dem att börja städa. Men det här handlar ju inte i första hand om att gå ut och plocka skräp utan om att förändra attityder. Och det är inget självändamål att slå rekord varje år, säger Åke Lindström.

Skolornas vårstädning är en del av projektet Trygg vacker stad, som är ett samarbete mellan flera av Göteborgs Stads förvaltningar och bolag.

Foto: Peter Svenson

Fotnot:
Information om hur man anmäler sig finns på Trygg Vacker Stads webbplats (se länk nedan).