Engagemanget är stort. Städning och pedagogik i skön förening. Det är vad vårstädningen handlar om när 60 000 elever drar på sig städhandskar och fyller sopsäckar med skräp.

Alla som har lyckan att ha ett hem vet hur snabbt förfallet sätter in om man inte är alert med dammvippan. Samma sak gäller staden Göteborg, som varje vår upptäcker vad som gömts i snö och slask.

6882.jpgI år rycker tre olika styrkor ut för att med park- och naturförvaltningens hjälp återställa staden i sin fulla prakt, den maffigaste av dem är barn och unga från skolor och förskolor runt om i stadsdelarna.

– Det är ett oerhört stort engagemang för att hjälpa till. Vi behöver knappt marknadsföra oss utan stadens skolor och förskolor vill gärna lära sig mer om skräpets miljöpåverkan och vikten av återvinning och samtidigt göra rent och snyggt, säger Mathias Stenback, projektledare för förskolornas och skolornas vårstädning.

Sammanlagt 60 000 elever kommer under april månad att ge sig ut och städa i sina närområden.

Förankrat i den pedagogiska verksamheten
– Den här typen av insatser är ju inte ovanliga runt om i landet, tack vare organisationen Håll Sverige Rent, men det finns inte många orter där det är lika stort och förankrat i skolornas pedagogiska verksamhet som i Göteborg. Det fungerar som en slags långsiktig attitydförändring av framtidens göteborgare, säger Mathias Stenback.
5BFE.jpg

Städningen sker med hjälp av samverkansorganisationen Trygg, vacker stad. Förutom Skolornas och förskolornas vårstädningen sker stora vårstädningen med extrainsatta arbetslag samt den årliga städdagen i city med politiker, tjänstemän och näringsidkare. Efter all denna ans och puts är staden åter redo att möta sommaren.