Ungefär 600 visioner om framtidens Göteborg - från organisationer, företag och privatpersoner – har lagts ner i den tidskapsel som stått öppen på Stadsbiblioteket i nio dagar. På fredagen stängdes den silverskimrande kofferten. Nu ska den inte öppnas förrän om 46 år.

– Sista chansen! Snart börjar tidskapselns resa, ropade miljöförvaltningens chef Bo Svensson när det var dags att stänga.

Blev halvfull

Då hade musikklasser spelat, politiker hållit tal och ett och annat sista-sekunden-bidrag slunkit ner i kofferten. Där syntes många brev och mappar i olika färger, en del videoband och CD-skivor också, trots varningarna att såna kanske inte kommer att fungera i framtidens apparater. Överst tronade en stor, vacker målning över Rymdtorget år 2050, målad av Jesper Hallén och Sofia Karlsson.

Tidskapseln blev ungefär halvfull, så fler göteborgare hade kunnat lämna sina visioner. Men nu är det för sent. Strax efter klockan 15 på fredagen lade kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder ner en röd gästbok från utställningen på Stadsbiblioteket, sedan slog han igen locket och låste.

Nyckeln ska han, och så småningom hans efterträdare, förvara tills det är dags att öppna kofferten år 2050. Själva kofferten placeras i miljöförvaltningens entré på Karl Johansgatan, där den ska stå och påminna om att det finns visioner och mål för en hållbar framtid.

De ansvariga bakom Tidskapseln, framtidsprojektet Göteborg 2050 och miljöförvaltningen, har fått en del frågor om det inte är dumt att låsa in och gömma goda idéer och visioner i en koffert. Men riktigt så är det inte – det finns kopior som stadsplanerarna kan använda sig av, om idéerna faller i god jord.

Allmänhetens idéer noteras

– Vi har varit tydliga med att om man har en idé som man vill ha genomförd redan idag, så ska man lämna in den på annat sätt också, inte bara lägga i kofferten, säger Ann-Marie Ramnerö på miljöförvaltningen.

– Självklart finns alla rapporter från Göteborg 2050 inlämnade till kommunen, där de redan nu används av planerare och politiker. Och visionerna från allmänheten finns det kopior på, om bidragsgivarna har velat ha det så.

– Fast en del har bara velat lägga sina papper i kapseln och då har vi respekterat det, till exempel skolklasser som vill lägga ner sina teckningar.

Många av bidragen har varit utställda på Stadsbiblioteket, en del finns att läsa på webben. Idéerna från allmänheten ska nu noteras och så småningom ska det göras en slutdokumentation om projektet.

– Men vi kommer inte att rada upp samtliga allmänhetens idéer. Den storleken på projektet är det inte, säger Ann-Marie Ramnerö.

Bland det sista som hamnade i kofferten var ett brev till framtiden, där arrangörerna förklarar vad Tidskapseln går ut på och man önskar mycket nöje med läsningen. Elin Löwendahl, yngst av de närvarande arrangörerna, fick äran att lägga ner brevet.

– Jag är 27 nu, så jag kommer att vara 73 då, konstaterade hon.

Läs fler artiklar om Göteborg 2050 och Tidskapseln här