Rekord i år igen. Förra året var 56 000 Göteborgsbarn från förskolor och skolor med i den stora vårstädningen. Svårslaget trodde man då. Men när bara några dagar återstår till årets upplaga har hela 61 000 barn och ungdomar anmält sig för att vara med och städa, och tävla om fina priser.

På måndagen tar årets upplaga av skolornas stora vårstädning fart på allvar. Under hela april genomförs sedan städinsatser på olika håll runt om i staden.

– De flesta väljer ut en dag som passar, men det finns också entusiaster som satsar flera dagar, säger Marie Falk som varit projektledare för förskolornas och skolornas vårstädning sedan 2009.

– 2008 var det 34 000 som deltog, minns hon.

519C.jpg
Genom allt bättre informationsinsatser, och tydligare knytning till läroplanens målsättningar, har intresset ökat år för år.

Sprider bra värderingar
Även om det blir en intensiv städdag för många av barnen och ungdomarna är inte syftet att det till varje pris ska plockas upp så mycket skräp som möjligt. Istället handlar det om att etablera bra värderingar kring det här med sopor och nedskräpning – och det ligger fina priser i potten.

Förutom den blå vattenflaska, som alla deltagare får, kan varje förskoleavdelning och skolklass mot andra jämnåriga i samma stadsdel. Att vara med i tävlingen är helt frivilligt, men man måste skicka in ett bidrag.

Inom varje stadsdel delas tre priser ut: ett hemligt lekredskap, ett besök på Liseberg för hela klassen och ett guidat besök på djurgårdarna i Slottsskogen.

Men det är alltså inte mängden skräp som avgör vem som vinner, utan hur lärarna pedagogiskt lyckats knyta an med kul och informativa idéer före och efter städningen – och hur man förankrat projektet hos barnen och ungdomarna.

Ny tävling för åttondeklassare
– Sista tävlingsdagen är 7 maj och i mitten på månaden räknar vi med att kunna meddela vilka bidrag som belönas, säger Marie Falk.

I år finns det dessutom ett extrapris att tävla om för alla åttondeklassare.
Det är Universeum som utlyser tävlingen om att uppfinna något nytt av det skräp man hittar under städdagen.

Den klass som står bakom bästa uppfinningen bjuds in till en unik övernattning i Universeums akvariehall. Ett äventyr utöver det vanliga.

22B6.jpg