Kommunala planer och program brukar inte lanseras med fester. Men Göteborgs nya parkprogram, som Vårt Göteborg berättade om i förra veckan, presenteras faktiskt med ett releaseparty vid Röda Sten på torsdag.

– Vi är väldigt nöjda med det här programmet, det innehåller en hel del spännande idéer som berör inte bara kommunens förvaltningar utan också allmänheten, säger Peter Elofsson på park- och naturförvaltningen.

Inget jippo utan tillfälle till samtal

Parkprogrammet klubbades av park- och naturnämnden i förra veckan och har titeln ”Ge rum för landskapet!” Det pekar ut riktningen för de 6.000 hektar naturmark, 2.000 hektar parkmark och 3.000 hektar vatten som park- och naturförvaltningen har hand om.

Peter Elofsson tycker att det är på tiden med en releasefest och har svårt att se varför kommunen inte kan ha liknande fester för kommunala planer som berör göteborgarna.

– Det ska inte bli något jippo, utan en kul begivenhet i samtalets tecken. Man ska kunna komma och mingla, diskutera, tycka, bidra och fråga, säger Peter Elofsson.

Många har koll på sina smultronställen

– Att man även på stående fot kan ta till sig idéer som presenteras är också lite av vitsen med det hela. Och vi nu kommer vi att sprida programmet till många olika grupper, även ungdomar, säger Lars Johansson som ingår i den arbetsgrupp som utformat programmet.

Samtliga arkitekter och landskapsarkitekter i Västra Götaland har bjudits in till festen vid Röda Sten, liksom medarbetare på många förvaltningar i Göteborgs stad. Men alla andra är också välkomna.

– Releasefesten är ett bra tillfälle att höra vad andra tycker. Det finns många människor med lokal kännedom som har koll på ”sina” smultronställen och många andra som är intresserade av att ta del av utvecklingen av Göteborg, säger Lars Johansson.

Fotnot:
Releasefesten börjar klockan 17 på torsdag och pågår några timmar framåt.