Prisas för sitt hållbara engagemang. 2016 blev Frankrike det första landet i världen att förbjuda mataffärer att slänga mat. I veckan är politikern Arash Derambarsh som var med och drev igenom lagen i Göteborg för att ta emot hållbarhetspriset Win Win Award, och nu vill han att motsvarande lagstiftning införs i hela EU.
Det är full rulle i det lilla rummet på Handelshögskolan dagen innan Arash Berambarsh ska ta emot Göteborgs Stads hållbarhetspriset Win Win award. Förutom vinnaren själv finns ett kamerateam som följer honom, en tolk, en kommunikatör och personal från Handelshögskolan som då och då avbryter intervjun med kaffe och vänliga påminnelser om att tiden är begränsad.
– Det har varit ett väldigt fullmatat program sedan jag kom till Göteborg i måndags. Nu är jag här på Göteborgs universitet för att diskutera med studenter och lärare, och berätta om grunden för den nya lagen och hur den blev genomröstad, säger Arash.
”Väldigt svår uppväxt”
Lagen han ska berätta för Handelsstudenterna om gäller ett förbud för franska affärer att slänga mat och trädde i kraft i februari 2016. I stället är de skyldiga att donera den till välgörenhetsorganisationer, och om de vägrar riskerar de dryga böter.
Arash Derambarsh, som är advokat och lokalpolitiker i Parisförorten Courbevoie, säger att hans engagemang i frågan började redan när han 19 år gammal flyttade hemifrån.
– Jag hade en väldigt svår uppväxt. När jag flyttade hemifrån och blev student tjänade jag bara 800 euro i månaden och hade en hyra på 400 euro. Det blev inte mycket pengar kvar och jag var väldigt arg över att se hur mataffärer precis där jag bodde kastade mat i soporna, säger han.
Engagerade sig politiskt
Denna frustration ledde senare till att Arash Derambarsh engagerade sig för att få mataffärer att donera den mat som de inte lyckats sälja till välgörenhet, i stället för att slänga den. Först lokalt och i samarbete med enskilda affärer, men för att få genomslag i hela landet startade han 2015 en namninsamling för att få igenom en tvingande lagstiftning för hela Frankrike.
– Vi startade namninsamlingen för att verkligen förtydliga att detta var folkets vilja, och inte bara en kommunikations- och marknadsföringsgrej. Vi ville att alla mataffärer i hela landet skulle göra det, inte bara i Courbevoie. Med hjälp av namninsamlingen kunde vi sätta press på politikerna i parlamentet, och lagen blev genomröstad den 3 februari 2016.
Först Frankrike – sedan EU?
Nu har Arash Derambarsh startat en till namninsamling – denna gång för att få EU att införa en liknande lag.
– Vi har över 1,6 miljoner underskrifter och har stöd från franska Röda korset och FN:s World food programme. Jag har skickat ett meddelande till er premiärminister Stefan Löfvén – vi behöver honom också för den här kampen, och vi behöver Sverige och de skandinaviska länderna. Jag kommer inte hit som en fransk politiker eller som en fransk medborgare, utan som en europeisk medborgare, säger han.
Priset Win Win Gothenburg sustainability award delas ut på torsdagen under en ceremoni på Göteborgsoperan.