Omställningsscen på Stadsbiblioteket. Den 17–23 oktober är det Hållbarhetsfestival i Västra Götaland. En mängd olika arrangörer bjuder på allt från höstsalong till fiskvård för att inspirera och uppmuntra till samtal och möten om hållbarhet. På Stadsbiblioteket i Göteborg blir det föreläsningar, filmvisningar och författarsamtal utifrån årets festivaltema – hållbar vattenkultur.

Under Hållbarhetsfestivalen får Göteborgs Stadsbibliotek en omställningsscen den 19–20 oktober som på olika vis belyser hur vi behöver ställa om för klara klimatförändringarnas konsekvenser.

Tiny house-båtar, dammbyggen och smart bevattning

Årets tema på festivalen är hållbar akvakultur och bibliotekets program går vattnets tecken. Det blir föreläsningar om tiny house-båtar och elbåtar på Ringön, dammbyggen och smarta bevattningssystem för nybönder och hur man återställer våtmarker.

–  Vi kommer visa filmer om vattenhjältar som har lyckats få tillbaka vatten till snustorra landskap och gett dem liv igen, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Det blir författarsamtal. Stadsbiblioteket får besök av Patrik Svensson som skrivit ”Den lodande människan – havet, djupet och nyfikenheten” om människans relation till havet. Tidigare miljö- och klimatminister Isabella Lövin berättar om sin bok ”Oceankänslan-om behovet av en ny berättelse” och Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig beskriver en oväntad bild av hur klimatförändringarna kommer att påverka våra liv.

Två miljöpriser – ett attraktivt och ett som ingen vill ha

Omställningsscenen kommer också att gästas av arrangörer för två helt olika miljöpriser. Ett som ingen vill ha och ett som är en av världens mest attraktiva. Svenska Greenwashpriset delas ut till aktörer som framställer något som bättre för miljön än vad det i själva verket är, och det blir samtal med årets vinnare av Win win Gothenburg sustainability award – svenska Gårdsfisk och forskaren Sara Gutierrez Plata.

Andra arrangemang under Hållbarhetsveckan är bland annat Kulturvecka i Nordstan och en inbjudan att upptäcka Fixoteket.

Se hela programmet här Årets program (studieframjandet.se).

Peter Alestig, Isabella Lövin och Patrik Svensson besöker Omställningsscen på Hållbarhetsfestivalen. Foto: Mondial, Viktor Gårdsäter, Emil Malmborg