Fotografen Mattias Klum, barnteater och kulturhistoriska stadsdelsvandringar. Det är något av innehållet i Askims nya satsning på två Hållbarhetsveckor i början av maj. Lördagen den 16 maj avslutas temaveckorna med en stor stadsdelsfest i Brottkärr.

– Vi vill inspirera och erbjuda ny kunskap som får Askimsborna att reflektera över sina egna attityder och beteenden, säger Carina Krantz Rönnqvist på Askims stadsdelsförvaltning.

I programmet står allt från föreläsningar om miljövänliga färgalternativ för båtar till en utflykt till Årekärrslunden. Veckornas främsta dragplåster är naturfotografen Mattias Klum, som kommer att hålla en föreläsning för allmänheten och en för pedagoger i skola och förskola.

Både lokalt och globalt

7854.jpg
– Han är en inflytelserik miljöprofil med ett globalt perspektiv som utgångspunkt. Det är viktigt att se till de större sammanhangen i de här frågorna och inte bara titta på Askim och Göteborg, säger Carina Krantz Rönnqvist och fortsätter:

– Dessutom har ju Mattias Klum vänt på sitt perspektiv och mer börjat rikta blicken mot Sverige och vår närmiljö i sitt nya projekt Expedition Sverige. Det är något vi hoppas att de som lyssnar ska kunna jobba vidare med i skolorna.

Fokus på miljön

Den här gången är hållbarhetsveckornas fokus på miljöfrågorna. Avsikten är att temaveckorna ska återkomma i framtiden och då även ta upp andra aspekter på hållbar utveckling.

– Det här är vårt sätt att bidra till ambitionen och målet att Göteborg ska bli en långsiktigt hållbar stad. Vi ville göra en kraftfull satsning under en kortare period, även om dialogen med Askimsborna också är ett kontinuerligt arbete, säger hon.

7418.jpg

Den magiska komposten. Foto: Kretsloppskontoret

Fotnot:
Hållbarhetsveckorna i Askim pågår den 4-16 maj.