Coronalösning kan bli permanent. Nu går det återigen att fynda bland Göteborgs Stads begagnade byggmaterial. Återbruket i Alelyckan är fortfarande stängt på grund av pandemirestriktioner − men nu öppnar verksamheten ett skyltfönster på Facebook.

Fönster, garderober, takpannor, wc-stolar och hela verandor från förra sekelskiftet. På Återbuket säljer förvaltningen för kretslopp och vatten alla typer av begagnat byggmaterial. I december fick dock butiken stänga när coronarestriktionerna skärptes. Det fick medarbetarna att fundera i nya banor.

— Vi samlar fortfarande in material och behövde en kanal ut, säger Andreas Hadzikostas, arbetsledare på Återbruket.

Lösningen blev en Facebook−butik. Där läggs varor ut löpande och för den som är intresserad av att köpa eller titta närmare på en vara går det att boka tid för besök via sidan.

Andreas Hadzikostas är arbetsledare på Återbruket.

− Då får man butiken för sig själv i en halvtimme, säger Andreas Hadzikostas.

Kunderna kan även höra av sig via messenger, direkt i kommentarsfältet eller på telefon.

Antalet kunder ökar

Facebook−butiken har visat sig vara en uppskattad satsning. Under en vecka såldes varor för nästan 27 000 kronor, vilket motsvarar ungefär en femtedel av försäljningen en vanlig vecka i butiken.

Trots pandemin var 2020 ett bra år för Återbruket, som ökade sin försäljning med ungefär 30 procent under vissa perioder. Orsaken till det tror Andreas Hadzikostas är att många vistades hemma mycket mer.

− Det gav inspiration till att starta upp eller ta itu med gamla projekt och många har ju även haft behov av att skapa bra arbetsplatser hemma, säger han.

Ett skyltfönster till

Förutom Facebook har Återbruket fått ytterligare en försäljningsplattform. Bygg- och fastighetsbranschen startar en gemensam plattform, centrum för cirkulärt byggande (ccbuild), där byggare bland annat kan lägga upp sitt rivningsmaterial till försäljning.

− Vi kommer också att använda ccbuild.se, framförallt till större partier som tar längre tid att sälja.

Både ccbuild.se och Facebook−butiken fungerar framför allt som ett skyltfönster för Återbruket eftersom det inte går att genomför betalningar direkt på sidorna. Men Andreas Hadzikostas utesluter inte att det kan bli en framtida lösning.

− Den rådande situationen har gett oss möjligheten att under kontrollerade former och i liten skala testa försäljning via digitala plattformar. Om det går bra är det inte omöjligt att vi går vidare och utvecklar en digital butik i någon form.

Den fysiska butiken i Alelyckan öppnar tidigast den 23 februari, men datumen kan komma att ändras beroende på det aktuella läget.