Vattenförbrukningen minskade i november. Visste du att det går att spara el genom att vara sparsam med vatten? Det går nämligen åt mycket el för att rena och distribuera dricksvatten. “Under november har göteborgarna minskat sin vattenförbrukning med sju-åtta procent, vilket är jättebra”, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Den pågående energikrisen gör att vi behöver hjälpas åt att spara el. Ett sätt är att spara på vatten, för minskad vattenförbrukning minskar också mängden avloppsvattten som behöver renas innan det släpps ut i havet. Det går också åt mycket energi för att värma vatten, så att spara på varmvattnet sparar ännu mer.  Göteborgarna har minskat sin vattenförbrukning.

– Men vi behöver fortsätta spara för att minska risken för elbrist, säger Fredrik Torstensson.

Flera sätt att spara

Det går att spara vatten på många olika sätt: fyll diskmaskinen och tvättmaskinen, ta en kort dusch i stället för att bada och låt inte kranen stå och rinna när du borstar tänderna. Fler tips finns i länken nedan. I Sverige gör varje person av med 140 liter varje dygn, det är 40 liter mer jämfört med Danmark.