Hedersomnämnande från Liseberg. I april var 52 000 barn och unga ute och plockade skräp i Göteborg som en del av vårstädningsprojektet ”Vi håller rent”. Årskurs 2 på Dalaskolan i Västra Frölunda ville göra mer, så den 12 juni planerar de att prata skräp och miljö på Järntorget – ett initiativ som belönats med Lisebergs hedersomnämnande.

Andraklassarna har bland annat inspirerats av Greta Tunberg och planerar därför att stå på Järntorget med plakat och prata med förbipasserande om vikten att inte skräpa ner. Manifestationens syfte är att uppmärksamma hur nedskräpningen påverkar djur och natur.

Flera klasser belönas med Lisebergsbesök
– Att sprida sitt budskap som denna klass planerar att göra är både högaktuellt och kreativt, samtidigt som bidraget fångar våra värderingar på ett väldigt fint sätt, säger Sonja Jonasson, miljöspecialist på Liseberg, som belönar klassen med ett besök på Liseberg för sitt initiativ.

Dalaskolans bidrag får ett hedersomnämnande för sin kreativitet, men även flera andra grundskoleklasser har belönats med Lisebergsbesök för sitt arbete. Tävlingen ingår som en frivillig del av projektet ”Vi håller rent”, för att ge barnen en extra sporre.

– Det har plockats skräp på Göteborgs skolor sedan 1960-talet, men i den här formen har vi hållit på sedan 2008. Att vara med är helt kostnadsfritt och fokus är att ge barn och unga – och även oss vuxna – pedagogiska verktyg för att prata också om nedskräpning och vad det innebär för djur och natur, säger Mathias Stenback, projektledare på park- och naturförvaltningen.

”Väldigt uppskattat av både barn och vuxna”
Utöver att rent fysiskt gå ut och plocka skräp innebär det att miljö, natur och riskerna med nedskräpning också diskuteras i klassrummet eller på förskolan.

– Det här är väldigt uppskattat av både barn och vuxna. De som är med får på ett väldigt konkret sätt upp ögonen för nedskräpningen och hur det påverkar vår närmiljö. I de diskussionerna är barn ofta klokare än vuxna, så det blir ett utbyte för alla inblandade.

”Vi håller rent” sker i samarbete med Håll Sverige Rent.