Avslutar sopfri månad. Kuvert, mjölkpaket och förbrukade lampor. Vissa former av avfall är svårare att komma undan än andra. Den slutsatsen drar Avfallsfria Ada, alias Ulrika Naezer, som i en hel månad har försökt leva utan att lämna en enda sopa efter sig.

Det var i slutet av februari som Ulrika Naezer, i vanliga fall kommunikatör på förvaltningen kretslopp och vatten, antog GreenhackGBG:s utmaning att leva avfallsfritt. Målet var att under mars månad inte generera andra sopor än kaffesump, äggskal och annat matavfall.

3BA8.jpg – Tanken har varit att få upp det här till diskussion. Hur kommer det sig att antalet förpackningar bara ökar? Från 1994 till 2005 ökade de med 75 procent, trots att producentansvar för förpackningar infördes 1994, säger hon.

Fem kilo sopor
I genomsnitt brukar Ulrika Naezer landa på 15-20 kilo bränn- och sorteringsbara sopor per månad. Som Avfallsfria Ada fick hon ner det till fem kilo. Noll tycks vara näst intill omöjligt.

– Till exempel kommer det en del samhällsinformation hem i lådan. Jag har inte hittat maskindiskmedel utan förpackning och toapappret är alltid inplastat, säger Ulrika Naezer.

Att få med sig matvarorna hem från affären var dock inte alls så svårt som befarat. Mycket går att köpa i lösvikt och utan förpackning.

– Frukt och grönt är inga problem att få hem. Inte heller fisk, thé eller kaffe. Olivolja kan man köpa på medhavd flaska. Bröd har jag stoppat direkt ner i en tygkasse. Svårast är mjölk, grädde och smör, säger Ulrika Naezer.

Många små aha-upplevelser
6CC0.jpg
De som har läst Avfallsfria Adas blogg har fått följa jakten på den nakna gurkan och blivit insatta problemet med att köpa alkoholhaltiga drycker på returglas. Dessutom har man fått ta del av hur svårt det kan vara att behålla sin gamla mobiltelefon när batteriet tagit slut.

Ulrika Naezer säger att det är många små aha-upplevelser som nått henne under resans gång.

– Varför försvann returglasen på Systemet? Varför började man med korkar på mjölkförpackningarna? Varför är det så svårt att hitta gurkor utan plast? Varför har mycket gått åt fel håll?, säger hon.

Lappa och laga
Samtidigt påpekar hon att vi som konsumenter faktiskt kan påverka utvecklingen.

– Vi kan välja att köpa en mobiltelefon där batteriet går att byta själv utan att garantin slutar att gälla och vi kan göra andra val som påverkar åt rätt håll. Vi kan köpa kvalitet som går att återanvända, lappa och laga, säger Ulrika Naezer.

Hon konstaterar att ett avfallsfritt leverne är en livsstil, att det kräver att man göra mycket själv och från grunden. Utmaningen har varit krävande, både ekonomisk och tidsmässigt.

– Man har ju inte alltid tid att baka kakorna själv. Fast å andra sidan undrar jag om inte livet är för kort för att äta massa snabbmat. Det är också en njutning att göra saker själv, säger hon.

6C46.jpg