Klimatpris för gröna obligationer. Hallå där, Magnus Borelius, Göteborgs Stads finanschef, hemma igen efter att ha varit i Marrakech och tagit emot FN:s klimatpris för Göteborgs gröna obligationer. Hur kändes det att vara på plats i ett sådant stort sammanhang?

– Jättespännande! Otroligt spännande att få uppleva ett sådant här möte i verkligheten, och samtidigt få den uppmärksamheten som vi fick. Det är alltid kul med uppmärksamhet, men det är extra kul när man får det i ett sådant här fint sammanhang.

Du är upphovsman till gröna obligationer, hur stolt kände du dig när du fick ta emot priset?
– Jättestolt, det kändes i hela kroppen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var på plats. Han inledde prisutdelningen och sedan satt han i publiken. Och Bertrand Piccard, som flugit jorden runt i ett solcellsdrivet plan, var prisutdelare. Man förstår hur viktigt detta pris också är för FN. Det var en kväll att minnas.

Fick du prata om gröna obligationer under konferensen?
– Inte under själva prisutdelningen. Men vi – Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande, och Sara Pettersson, planeringsledare för klimat och miljö på stadsledningskontoret, som också var med i Marrakech – var med i två olika paneler under de här dagarna. Bland annat i en då alla pristagare fick presentera sig.

Var andra deltagare nyfikna på Göteborgs Stads arbete?
– Absolut, det fanns ett jättestort intresse för vårt arbete. Vi fick mycket frågor när vi pratade och vi fick mycket frågor efteråt.

Göteborg var en av tretton vinnare av FN:s klimatpris. Var det någon annan pristagare du imponerades extra av?
– Två faktiskt, som vi också pratade mycket med. Ett crowdfundingprojekt med solceller i Holland. Och ett projekt i Marocko där man skördar i dimma. Man fångar dimma i oländig terräng och får drickbart vatten. Uppfinningsrikedomen är enorm!