Öppet hus på lördag. I 40 år har Ryaverket tagit hand om Göteborgsregionens avlopp och arbetat för ett renare hav. Det firas med öppet hus på lördag 2 juni. Då presenteras också vinnarna av Skitresan, där det gällde att bidra med bästa kiss- och bajshistorien.

– Vi har fått in mer än 500 bidrag, vilket vi är väldigt nöjda med, säger Ulrika Naezer, informatör på Gryaab.

– Nu håller vi på och läser alltihop och en del är riktigt roliga, några är på rim, några verkar vara självupplevda. Sen finns ju förstås Bellman-klassiker i många varianter.

Bättre avloppsvett
Tre pristagare presenteras på lördagen och de belönas med guldpass eller årskort på Liseberg.

Gryaabs kampanj, med annonser, affischer på stan och spelsajt, syftade till att lära ut bättre avloppsvett, för att slippa störningar och onödiga föroreningar i reningsprocessen. Än så länge är det för tidigt att säga om kampanjen haft effekt på folks beteende.

– Vi hoppas att människor lär sig vad som ska ner i toaletten: inget annat än kiss, bajs och toapapper. Men det är ett jobb på lång sikt, som vi ständigt måste påminna om, säger Ulrika Naezer.

Innan Ryaverket invigdes 1972 gick orenat avloppsvatten rakt ut i vattendragen runt om Göteborg. Sjöar och åar blev övergödda och syrebrist uppstod.

Världens längsta
När Ryaverket startat märktes resultat direkt – vattendragen mådde mycket bättre. Sedan dess har miljökraven hårdnat och reningsverket har byggts ut gång på gång.

– Det här framgångsrika arbetet för både hav och vattendrag vill vi fira ihop med allmänheten, därför är alla välkomna till Ryaverket på lördag mellan kl 10 och 15, säger Ellinor Günther, informatör på Gryaab.

Besökarna kan gå poängpromenad och lära sig hur reningen av avloppsvattnet går till.

– Vår personal står på olika stationer och kan svara på frågor. Och så visar vi vår populära kulvert med Världens längsta väggmålning gjord av en person, enligt Guinness rekordbok, berättar Ellinor Günther.

Gratis bussar
Rekordkonstnären själv, Pontus Andersson, finns på plats i kulverten på lördagen.

Gryaab bjuder både på fika, hamburgare, ballong tillbarnen samt gratis busstransport.

– Från klockan tio går det gratisbussar var femtonde minut från Göteborgsoperan och Hjalmar Brantingsplatsen. Så ställ bilen hemma, säger Ellinor Günther.

789C.jpg

På Ryaverket renas göteborgarnas avloppsvatten innan det släpps ut i havet. Foto: Ulrika Naezer