Har du en GPS, god fantasi, kunskap om batterier och dessutom en het önskan om en mp3-spelare i julklapp? Då gör du klokt i att ge dig ut på så kallad geocaching i Göteborg i helgen. Organisationen Batteriinsamlingen har nämligen gömt tio spelare och pytsar ut ledtrådar till dem efter hand.

Den morgonpigge får logga in på www.batteriinsamlingen.se redan klockan 8 på lördag morgon, för att få första ledtråden. Med hjälp av kunskaper om batterier och fakta på hemsidan kommer den sluge att få tag i första ledtråden, i form av GPS-koordinater, i jakten på den musikspelande klappen.

Väl framme vid en första, listigt gömd skatt finns fler ledtrådar, till nästa skatt. Och så vidare. Först vid den tredje adressen, eller rättare sagt GPS-koordinaten, ligger det, om man har tur, en mp3-spelare och väntar på att bli upptäckt.

Modern form av orientering

Skattjakt med hjälp av GPS kallas geocaching och blir allt vanligare bland människor som vill utmana sina vänner på en modern form av orientering, ofta i syfte att tipsa varandra om sevärda ställen och intressanta platser.

Den här gången är det alltså organisationen Batteriinsamlingen, tillsammans med Kretsloppskontoret, som lockar till skattjakt i Göteborg. Liknande skattjakter sker samtidigt i Stockholm, Helsingborg, Östersund och Umeå.

Tio mp3-spelare kommer att portioneras ut på respektive ort under helgen, i förhoppningen att dels sprida information om vikten av att återvinna batterier, dels få folk att uppmärksamma de platser i staden där det finns batteriholkar uppsatta.