Färre klagar på stökiga och fulla återvinningsplatser och ordningen har blivit bättre det senaste halvåret. Anledningen är uppstramad städning, men även att göteborgarna helt enkelt skräpar ner mindre. Det konstaterar Kaj Andersson på Kretsloppskontoret.

I Amhult i Torslanda har behovet av fler återvinningsplatser varit skriande en längre tid. Bristen har lett till omfattande nedskräpning på de befintliga återvinningsplatserna. Men så fort bygglovet är klart startar arbetet med att bygga en ny stor återvinningsplats.

Går hand i hand

Annars har ordningen på Göteborgs återvinningsplatser alltså blivit bättre det senaste halvåret. Det menar Kaj Andersson på Kretsloppskontoret.

– Vi får betydligt färre klagomål på återvinningsplatserna nu, säger han.

Anledningen är uppstramad städning från entreprenörernas sida, men även att göteborgarna helt enkelt skräpar ner mindre.

Kaj Andersson tror att de båda sakerna går hand i hand. Är det välstädat så blir det inte så stökigt på åv-platserna.

– Är det nedklottrat på ett ställe blir det gärna mer klotter just där. Det är väl så vi fungerar också, säger han.

Lättare slänga stora kartonger

Sedan i våras pågår också arbetet med att byta ut stadens behållare mot större, från 1,8 kubikmeter till 3,5 kubikmeter. De nya större behållarna ska finnas på samtliga platser i slutet av 2008, i dagsläget har man bytt på ett 90-tal ställen.

– De nya behållarna har en bredare slits där man slänger kartong och det gör att det är lättare att slänga stora förpackningar. Det kan också ha betydelse för ordningen på återvinningsplatserna, säger Kaj Andersson.

Samtidigt har man passat på att ta bort drygt ett hundra återvinningsplatser.