Antar GreenhackGBG:s aprilutmaning. Först var det Avfallsfria Ada, nu kommer Bilfria Bilén. I en månad ska Anna Bilén, till vardags kommunikatör i Västra Göteborg, låta bilen stå. Hämtningar av barn, matinköp och andra ärenden ska i stället göras med ellastcykel och kollektivtrafik.

I mars var det Avfallsfria Ada som antog GreenhackGBG:s utmaning att leva sopfritt. Bilfria Bilén går i hennes fotspår, men satsar i stället på att försöka ändra sina resvanor.

− Jag ska inte köra bil på en månad, utan har fått låna en ellastcykel och åker kollektivt. Vi bor i ett villaområde en bit från centrum och använder i vanliga fall bilen flera gånger i veckan, säger Anna Bilén, som nu även går under aliaset Bilfria Bilén.

”En frihetskänsla”
Familjen består av Anna Bilén, hennes sambo, bonusdotter på 17 år och två barn på sju och fem år. Utmaningen gäller i första hand Anna själv, men hela familjen är engagerad.

− Ja, alla är sugna och vill hänga på, säger hon.

Anna Bilén har redan upptäckt flera fördelar med att ta cykel i stället för bil.

− Cykla är hälsosammare. Dessutom är det en frihetskänsla och jag tror att vi kommer göra fler korta utflykter i närområdet än vad vi brukar göra, säger Anna Bilén.

Bloggar om sina upplevelser
Ett tänkbart scenario med mycket regn och rusk är dock inget hon ser fram emot.

− Det tuffaste är om det blir superdåligt väder och man ska åka långt. Och sådant som att hälsa på någon i Floda kan bli ett stort projekt, dit kommer vi inte med cykel, säger hon.

Under hela den bilfria månaden kommer Anna Bilén att blogga om sina upplevelser på GreenhackGBG:s blogg. Mellan den 13 april och 19 april finns hon även på Instagram.

På GreenhackGBG:s hemsida går det även att hitta andra utmaningar för den som vill se över sitt resande. Det kan handla om att cykla till jobbet, gå med i bilpool eller satsa på samåkning.