Nytt avtal klart för hela Göteborgs Stad. På Bjurslättsskolan i Lundby var det länge sedan det serverades kyckling i bamba. På måndagen var det äntligen dags igen. Bakgrunden är att Göteborgs Stad har ett nytt avtal med ett företag som uppfyller stadens krav på ekologiskt uppfödda kycklingar.

– Många barn gillar kyckling, särskilt kycklingklubba som man kan äta på lite vikingavis, säger Joachim Johansson, köksmästare för Matlandet, som är det storkök som dagligen förser grundskolorna i stadsdelen Lundby med mat.

Han säger att det krav på 100 procent ekologiskt kött, som sedan ett par år gäller i Göteborgs Stad, har gjort att eleverna har fått klara sig utan kycklingrätter.

7FD0.jpg− Vi gillar ekologiskt och jobbar stenhårt med det. Men det har varit svårt att få tag på kravmärkt svensk kyckling i de volymer som ett storkök kräver, säger Joachim Johansson.

Blandade recensioner
Genom det lilla företaget Reko gårdar står nu kyckling åter på menyn. Under måndagen serverades den nya ekokycklingen för första gången till 6 500 elever i Lundbys grundskolor.

På F-6-skolan Bjurslättsskolan var barnen nyfikna och åt med god aptit. Trots blandade recensioner.

− Kycklingen smakar sådär, den är både hård och lite mjuk, konstaterade sjuårige Mak Kuric, som går i ettan på Bjurslättsskolan.

Jättegod, tyckte någon annan. Som vanlig kyckling, tyckte en tredje.

Ekokycklingen lever längre
På plats för att stötta och provsmaka var även den kände Göteborgskocken Håkan Thörnström.

− Jag vet vad det betyder att få äta bra mat i skolan. Här på Matlandet har de visat att det går att laga riktig mat med bra råvaror, även om läget ibland kan vara tufft ekonomiskt, säger han.

Det som skiljer den konventionellt producerade kycklingen och den ekologiska kravmärkta kycklingen från Reko gårdar är bland annat att ekokycklingen får leva och växa nästan under dubbelt så lång tid. Dessutom vistas ekokycklingen utomhus och har gott om plats att röra sig.

Även i stadsdelen Örgryte-Härlanda har man nappat på den ekologiska kycklingen. Här serverades under måndagen 650 portioner ekokyckling på stadsdelens äldreboenden.

3E30.jpg
Sebastian Holm, vd Reko gårdar, Joachim Johansson, köksmästare Lundby, kocken Håkan Thörnström, Johann Kjellberg, kock i Örgryte-Härlanda, Nina Nilsson och Staffan Carlberg från organisationen KRAV.