Klädbytardagar lockar fyndsugna. För sjätte året arrangerar Naturskyddsföreningen klädbytardagar runt om i landet. I Göteborg välkomnas miljömedvetna och klädintresserade till Frilagret på söndag och till Gamlestans Medborgarhus lördagen den 18 april.

Att gå igenom hyllor och galgar och hitta fem fina plagg, som av en eller annan anledning inte längre används, är en enkel match för många av oss. På klädbytardagen får fräscha, men lite bortglömda kläder, chans till ett nytt liv och dess gamla ägare möjlighet att enkelt och smidigt pigga upp den egna garderoben.

Redan från idag tisdag 7 april kan intresserade byta in sina plagg mot biljetter som på söndag 12 april ger möjlighet att fynda på Frilagret vid Heurlins plats.

Max fem plagg per person
– Vi byter in fem plagg per person, mer klarar vi inte eftersom det är så otroligt stora mängder som kommer in, säger Carina Sundqvist på Naturskyddsföreningen.

Vid förra årets arrangemang var 900 personer med och bytte kläder. I år verkar intresset vara ännu större.

Tisdag-fredag 7 till 10 april tas kläder emot hos Emmaus, på Linnégatan 9 och Ångpannegatan 5. Men det går också bra att lämna kläder under själva bytardagen på Frilagret.

Efterlyser fler herrplagg
– Det är särskilt roligt om vi kan få in fler herrplagg. Det är många killar som gärna vill vara med och byta, men hittills har det varit kvinnlig dominans, säger Carina Sundqvist och fortsätter:

– Byxor kan vara lite svårt eftersom vi har begränsade möjligheter att prova, men toppar, skjortor, blusar och klänningar går jättebra.

Även hattar, skor och accessoarer som skärp, scarfar och väskor är välkomna. Liksom barnkläder förstås.

Frilagrets portar slås upp klockan 11 på söndag, men det kan vara en god idé att avvakta en liten stund om man vill slippa den värsta trängseln, och utbudet fylls på allteftersom nya plagg byts in.

Ny chans i Gamlestan
Klockan 16 är söndagens klädbytardag över men redan nästa lördag (18 april) är det dags igen. Nu i Gamlestans medborgarhus. Samma dag arrangeras likande bytardagar på cirka 100 ställen runt om i landet. 2014 deltog totalt 11 400 personer i klädbytardagar på olika håll och 32 000 plagg hittade nya ägare.

Genom att öka livslängden på ett plagg med 9 månader minskar man klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent.